Foto Povestea veteranului de pe frontul din Cluj, ajuns la 100 de ani: „Cu voia lui Dumnezeu am terminat războiul teafăr și nevătămat"

Povestea veteranului de pe frontul din Cluj, ajuns la 100 de ani: „Cu voia lui Dumnezeu am terminat războiul teafăr și nevătămat"
| Foto: Facebook / MApN

Dumitru Olaru, veteran de război, a împlinit recent venerabila vârstă de 100 de ani și a avut parte de o surpriză din partea reprezentanților MApN.

Dumitru Olaru a primit, la cea de-a 100-a aniversare, vizita reprezentanților Ministerul Apărării Naționale, care i-au adus un tort și i-au urat "La Mulți Ani". De asemenea, a fost decorat cu medalia "Crucea comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial, 1941 - 1945" și a fost avansat gradul de colonel. 

Născut în localitatea Ghidigeni, județul Galați, pe data de 9 aprilie 1923, Dumitru Olaru a urmat studiile în localitatea de domiciliu, unde a avut rezultate foarte bune. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a luat parte la luptele de pe frontul de la Cluj.

Veteran de război, la împlinirea vârstei de 100 de ani: „În 1943-1945, am fost pe front în Cluj. La Câmpia Turzii eram într-o unitate de vânătoare&quoDecorațiile lui Dumitru Olaru primite de-a lungul carierei

"În perioada 1943-1945, am participat pe front în localitățile Câmpia Turzii și Cluj, fiind elev la Școala de Subofițeri Naviganți, având gradul de sergent. La Câmpia Turzii eram într-o unitate de vânătoare și aveam misiuni de apărare, fiind dotați cu vestitele avioane IAR-80 și Messerschmitt-109.

Eu deja pilotam avioane. Am fost coleg cu regretatul general Dobran Ion, era cu doi ani mai mare decât mine, un pilot desăvârșit. Cu voia lui Dumnezeu am terminat războiul teafăr și nevătămat", a povestit Dumitru Olaru, conform MApN.

Veteran de război, la împlinirea vârstei de 100 de ani: „În 1943-1945, am fost pe front în Cluj. La Câmpia Turzii eram într-o unitate de vânătoare&quoDumitru Olaru lângă un avionul pe care-l pilota.

Dumitru Olaru a visat de mic copil să poată zbura, iar dragostea pentru pilotaj l-a ajutat să treacă peste toate obstacolele întâlnite de-a lungul carierei sale.

După terminarea războiului, acesta a lucrat o perioadă la Ministerul Agriculturii. Avea funcția de referent tehnic de specialitate. Ulterior, a urmat cursurile Școlii de Transport Public Aerian, pe care a absolvit-o în anul 1952. S-a angajat în cadrul aviației civile, la TAROM, și a fost pe rând pilot, comandant adjunct detașament și comandant detașament, poziție din care a ieșit la pensie.

"Am pilotat un avion prevăzut cu 4 motoare, cvadrimotor, cu care am văzut toată lumea. Mi-a plăcut foarte mult meseria, am avut ocazia să văd multe țări și să întâlnesc multe personalități, printre care și șefi de state", a relatat veteranul, potrivit sursei citate.

Veteran de război, la împlinirea vârstei de 100 de ani: „În 1943-1945, am fost pe front în Cluj. La Câmpia Turzii eram într-o unitate de vânătoare&quo...Dumitru Dumitru Olaru la 100 de ani.

După un secol de viață, Dumitru Olaru încă se bucură de sănătate alături de fiică și de cei doi nepoți, de 28 și 26 de ani. Le-a mulțiumit celor de la MApN pentru vizită și le-a transmis că dorește să îi revadă cu bine și la 108 ani. 

Comenteaza