Cine poate schimba primarul la Cluj. Dragnea promite o surpriză

Cine poate schimba primarul la Cluj. Dragnea promite o surpriză
O dată în plus, este extrem de limpede că PSD Cluj nu se gândeşte cu adevărat la scaunul de primar, redută pe care nu a reuşit să o cucerească vreodată. Unii spun că e un blat cu Emil Boc, dar nu aş merge atât de departe.

Dacă stăm să judecăm după sondajele-fatomă care bântuie prin Cluj, pare că singura forţă capabilă să îl învingă pe Boc este DNA-ul. Cu condiţia esenţială să aibă motive. Paranteză, înainte să mă înjuraţi: o asemenea idee nu este deplasată în zilele noastre, judecând după puşcăriile care sunt pline de aleşi ai neamului.

Să ne amintim că inclusiv o serie de colaboratori ai primarului- ex-premier au intrat în conflict cu legea, de la Apostu la Udrea. "Hoping for the best, but expecting the worst", spun versurile bătrânei trupe Alphaville. Îmi doresc sincer ca "scenariul DNA" să constituie doar un gând infam, întrucât Clujul nu merită să mai fie târât încă o dată prin noroi.

Fidelitatea clujenilor se justifică doar în parte, având în vedere - aşa cum am mai scris (AICI) - că primarul nu a părut în cea mai bună formă în actualul mandat. Vox populi, vox Dei. Oamenii sunt cuceriţi de asfaltări, iar la acest aspect actuala administraţie a bătut siguranţele. Aşa că, momentan, orice alt candidat/partid va avea la primăvară două opţiuni: să obţină un scor care să îi rimeleze imaginea sau unul cu care să se facă de râs. Încă o paranteză: vă asigur că sunt în Cluj destui oameni valoroşi care să reprezinte o alternativă; nu aţi auzit de ei, exact cum, până prin 2000, nici numele lui Boc nu vă spunea nimic.

Probabil că Emil Boc a fost primul care şi-a frecat palmele când PSD a anunţat că o trimite la luptă pe Aurelia Cristea. Şi el, ca noi toţi, s-o fi gândit preţ de o clipă că social-democraţii vor găsi un contracandidat serios, nu unul care să tindă la pragul electoral de glumiţă. Chiar şi Liviu Dragnea a sesizat acest aspect; potrivit ziardecluj.ro, care citează Antena 3, preşedintele interimar al partidului a insinuat că are un candidat-surpriză la Cluj. Declaraţia sa schimbă statutul doamnei Cristea, ex-ministru, din sparring-partner în iepure, ca să împrumutăm nişte termeni din sport.

Poate că Dragnea s-a gândit (deşi sunt sigur că nu a făcut-o) la Claudia Anastase, unul dintre oamenii competenţi pe care PSD nu îi pune în valoare îndeajuns. Axioma mea este că un jurnalist nu trebuie să laude, pentru că devine PR. Insist totuşi să vă spun că, dacă mergeţi la şedinţele de Consiliu Local, veţi avea senzaţia, în multe momente, că Anastase este liderul, deşi în fapt conduce doar armata fără gloanţe a opoziţiei. PSD nu-i chiar atât de jerpelit cum pare: mai pot exista opţiunile Dan Canta şi Valentin Cuibus, oameni pe care mi-ar plăcea să îi văd într-o confruntare televizată cu actualul primar (nu s-a mai organizat aşa ceva la Cluj din 2004 şi chiar ar merita; ce zici, Ciprian Aron?); asta dacă nu cumva enigmatica soluţie a lui Liviu Dragnea face referire la un component al "grupului de la Cluj", lucru de care personal mă îndoiesc.

Campania electorală pentru locale a început deja (dacă se va fi terminat vreodată), nu vă îndoiţi de asta. Mi-e teamă că nu vom avea surprize... Oricum, nu din partea lui Liviu Dragnea.


Vă invit să trageţi concluziile dumneavoastră, la comentarii. Este Boc cel mai bun primar la care poate spera Clujul? Cine ar putea reprezenta soluţia-surpriză a lui Dragnea? Au Aurelia Cristea sau altcineva din PSD şanse la primărie?

Comenteaza