Efectul domino al DNA în PNL Cluj

Efectul domino al DNA în PNL Cluj
În ultimele luni, tot mai mulţi liberali clujeni au trecut pragul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Cluj. Unii au dat cu subsemnatul în calitate de martori în procese de corupţie, alţii au ajuns după gratii. Imaginea ştirbită a partidului mai primeşte o lovitură de graţie: un rezultat dezastruos la europarlamentare. Rezultatul? Demisii în lanţ, în special din rândul tinerilor politicieni.

Sabin Sărmaș a demisionat din funcția de vicepreședinte al Biroului Politic Municipal PNL Cluj-Napoca, cât şi din calitatea de membru al aceluiaşi birou.

Liberarul susţine că motivele care l-au împins către demisie sunt rezultatul ruşinos obţinut de partid în Cluj-Napoca la europarlamentare (n.red. 13,75% a obţinut PNL în judeţul Cluj, cu mai bine de un punct procentual sub rezultatul liberalilor la nivel naţional fiind depăşiţi în judeţ nu doar de alianţa de stânga, ci şi de UDMR şi PDL), dar mai ales arestările din ultimele luni ale unor colegi acuzaţi de fapte de corupţie.

"Clasarea PNL pe locul patru în Cluj-Napoca la alegerile europarlamentare, la numai 0,01% în faţa actorului Mircea Diaconu este un rezultat ruşinos şi de neacceptat în aceeaşi măsură. Trendul naţional sau existenţa unei comunităţi maghiare respectabile în Cluj-Napoca sunt scuze care nu fac decăt să întărească neputinţa filialei municipale a PNL în acest moment. De parcă nu era suficient, rezultatele slabe au fost dublate de un lanţ de incursiuni ale justiţiei în rândurile membrilor nostri. Prezumţia de nevinovăţie nu este o invenţie mioritică fiind un principiu prezent inclusiv în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului dar mai presus de asta responsabilitatea şi onoarea sunt calităţi care trebuie să caracterizeze fiecare membru PNL.

Tocmai din acest motiv astept un gest de respect faţă de PNL, de colegii PNL-işti şi nu în ultimul rând faţă de electoratul liberal, din partea colegilor cercetaţi de justiţie, prin demisia din orice funcţie de conducere deţinută în PNL sau dacă gravitatea situaţiei o impune inclusiv din calitatea de membru de partid. Consider de asemnea că în acest context este nevoie mai mult ca oricând de o reevaluare a liderilor PNL Cluj şi totodată a resursei umane a partidului. Este de neacceptat ca în situaţia în care organizaţia PNL Cluj are în rândurile ei oamei de certă valoare, cu o imagine imaculată, să ajungem în ipostaza de a nu fi capabili să-i propunem în funcţii de conducere a partidului sau funcţii publice în detrimentul unor persoane nedemne de aceste calităţi publice", precizează Sărmaş.

Liberalul speră ca partidul să-şi spele imaginea în ochii clujenilor prin cei ce fac politică din pasiune.

"Am demisionat din din funcţiile de conducere deţinute în PNL deoarece nu doresc să girez în nici un mod situaţia în care se afla acum PNL Cluj. Mai mult, am demisionat cu gândul că acest gest nu reprezintă un pas înapoi sau în lateral ci un pas înainte spre cei care doresc să reconstruiască partidul sănătos şi cu decenţă. Nu cred că salvarea de la prăbuşirea totală în ochii opiniei publice va veni din altă parte (poate doar de la DNA) decât de la noi, membri PNL Cluj care facem politică din pasiune şi cu credintă în valorile liberale. Nu cred ca salvarea poate veni altfel decât prin noi înşine! Cred cu tărie că un duş rece menit să ne trezească din amorţeală şi să spele zoaiele cade asupra unui partid o dată la câţiva ani. Este momentul nostru, al celor care ne-am alăturat PNL numai şi numai pentru PNL, este un moment pe care suntem condamnaţi să-l valorificăm", punctează acesta.

La începutul lunii iunie, un alt tânăr liberal părăsea partidul. Este vorba despre Radu Sporiş, preşedintele Consiliului de Administraţie al societății Cluj Arena. Acesta şi-a expus motivele plecării din PNL pe blogul personal.

"După alegerile prezidențiale din 2009 mi-am depus adeziunea la PNL Cluj. Mi-am văzut de treabă, am lucrat în privat, participam la sedințele ordinare, mă cruceam de multe ori de ceea ce vedeam, dar mergeam înainte. Între timp s-a format USL, ne-am conformat, și în primăvara lui 2012 s-a întâmplat să mă implic în campania lui Horea Uioreanu. De ce Horea Uioreanu și nu Marius Nicoară? La acel moment nu-i cunoșteam pe niciunul, nu vorbisem cu niciunul. Îi cunoșteam, însă, pe câțiva din anturajul lui Horea Uioreanu. Așa am ajuns să ies cu ei la un suc. Așa am ajuns să particip cu ei la discuții despre campanie.

Așa am ajuns să vorbesc cu Horea Uioreanu. Mai puțin în timpul campaniei, el fiind tot timpul pe teren, dar mai mult și mai serios după ce a câștigat alegerile, urmare a discuțiilor fiind intrarea mea în echipa pe care acesta și-a construit-o la CJ Cluj, unde cred că am făcut față onorabil sarcinilor de serviciu. S-a întâmplat să intru în echipa lui Horea Uioreanu și acolo am rămas, până de curând. Nu il cunosc personal și nu am avut nicio discuție, nici până azi, cu Marius Nicoară. Pe de altă parte, probabil nici pe el, dar nici pe mine, nu ne-a interesat sau n-am avut un subiect comun de discuție. Cam acesta a fost, pe scurt, peripluul meu prin PNL și administrația locală. Am fost „remarcat" de acei colegi despre care v-am povestit mai sus pentru principiile în care credeam și pe baza cărora îmi exprimam pozițiile.

Sau cel puțin sper că așa a fost! Cred în continuare în acele principii și consider că e de datoria mea să (mi) le apăr pentru familia mea, pentru prietenii mei, pentru mine! Cinstea, onoarea, verticalitatea, responsabilitatea, bunul-simț par, azi, calități pierdute, șterse cu buretele de comunicate DNA și articole de presă. Pare că aceste calități nu pot fi în același timp și la DNA și presă, dar și la politicieni, oameni de afaceri sau aleși ai neamului. Așa a survenit și demisia pe care mi-am depus-o la sfârșitul lunii aprilie (28 aprilie 2014, mai exact!) din funcția pe care o ocupam la CJ Cluj. Horea Uioreanu a avut o atitudine nepotrivită la adresa mea, a folosit cuvinte grele și a făcut repoșuri, atitudine pe care eu am considerat-o nedemnă de un om care se presupunea că e liderul unei echipe, iar din acea echipă se presupunea că fac parte și eu. Aveam să aflu, ulterior, că părăseam o echipă care urma să se evapore la scurt timp după plecarea mea (dacă a fost vreodată echipă..)". Citeşte restul postării AICI.

Incursiunea justiţiei în cadrul PNL Cluj a debutat în cazul Fany. Atunci, Răzvan Pop, consilierul lui Uioreanu, a recunoscut că a primit mită de la patronul firmei de transport.  La acea vreme, Ziua de Cluj scria că Ştefan Cadar, ptronul Fany era membru PNL încă din noiembrie 2012, dar cu toate acestea, liberalii se dezic de el.

Ştefan şi Olezia Cadar se află în arest la domiciliu fiind cercetaţi pentru dare de mită; spălare de bani; fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator şi cumpărare de influenţă, iar Daniela Dobrilă, director în ARR, este cercetată sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de luare de mită; folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată; complicitate la spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator.

Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Cluj Horea Uioreanu, reţinuţ de procurorii DNA pentru fapte de corupţie, a fost arestaţi preventiv, în 29 mai, de magistraţii Curţii de Apel Cluj.

Un alt liberal care a trecut pragul DNA este Ioan Petran. Acesta a fost audiat șase ore în dosarul Uioreanu.

În luna iunie, magistraţii au pus mâna pe Rareş Pop, şeful ISCTR. Şi acesta se află în arest preventiv fiind acuzat tot de fapte de corupţie. Pop a fost vicepreşedinte al PNL Cluj-Napoca, dar a demisionat din această funcţie, rămânând membru de drept al Biroului Teritorial Municipal Cluj-Napoca al PNL. Timp de o săptămână a fost şi consilier judeţean, ocupând postul lăsat liber de Eugen Cecan.

Un ultim scandal, pentru moment, ce a pătat imaginea liberalilor clujeni se leagă de numele fostului subprefect de Cluj, Mihnea Iuoraş. Acesta este cercetat de DNA alături de Horea Uioreanu, într-un caz de "instigare la săvârşirea infracţiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii".

Comenteaza