Lovitură pentru Cioloş! Deşi e membru fondator, Raluca Prună pleacă din PLUS

Lovitură pentru Cioloş! Deşi e membru fondator, Raluca Prună pleacă din PLUS
| Foto: rfi.ro

Fostul ministru al Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, marţi, că se desparte ”categoric” de PLUS, afirmând că nu poate fi de acord cu ideile promovate în numele partidului de Oana Bogdan privitor la renunţarea la proprietate.

Cu toate că este unul dintre membri fondatori Mișcării România Împreună, care se află la baza partidului PLUS, fostul ministru Raluca Prună, a declarat, într-o postare pe Facebook, că se ”desparte categoric de PLUS”. Raluca Prună se referă la declarațiile făcute de Oana Bogdan referitoar la renunțarea benevolă la proprietate, cu care fostul ministru nu este de acord.

Iată mesajul integral postat de Raluca Prună, pe Facebook:

"Cred că în România alunecăm în mod periculos în zone în care punem în discuție subiecte serioase, proprietatea de exemplu, prin discursuri neserioase și nesusținute de vreo statistica.

Poți fi Dragnea și poți propune azi că soluție aprozare. Mâine poate și Gostat’uri, alimentare și eventual prețuri controlate de stat. Nu întru în detalii. E în logică PSD să alunece într-o derivă etatistă în care aprozarul e răspunsul la provocările satului global.

Mai surprinzător este să fii Oana Bogdan și să vorbești în numele PLUS despre provocările viitorului. Amestecarea primelor idei din Sapiens (vanători-culegători, care viețuiau în grup care le asigură de fapt supraviețuirea prin optimizarea accesului la resurse necesare în imediat-hrană, apărarea) cu forme de share ecomony de tip Uber e cel puțin surprinzătoare. A spune că Uber ar fi o formă de renunțare la proprietate este o greseală. Una de cunoaștere, dar una și mai mare de politică. A insistă și a repetă acest lucru e o persistare încrâncenată în greseală, pe care din respect pentru oamenii din PLUS nu o voi califica.

În ultimele săptămani am fost întrebată dacă sunt de acord cu cele susținute de PLUS, prin Oana Bogdan. Evident că nu pot fi de acord. Mă despart categoric de PLUS pe care nu îl înțeleg de ce intră captiv într-un subiect ales de Oana și care nu e ceea ce trebuie rezolvat în România. Problemă României nu este renunțarea la proprietate, ci în primul rând repararea efectelor nationalizării-neterminata la aproape 30 de ani de post comunism. Asta aș fi vrut să aud de la PLUS în materia proprietății, că jurist și că votant. Apelul la statistici din Occident unde din ce în ce mai mulți oameni ar renunță la proprietate este de neidentificat în vreo statistica. Țara pe care Oana Bogdan și cu mine o cunoaștem bine, fals invocată că exemplu de schimbare de paradigma asupra proprietății, este una în care procentul de proprietari a crescut mereu în ultimii ani. Peste 70% din belgieni sunt proprietari.

E păcat că PLUS se lasă târât într-un asemenea subiect. E păcat de sutele de oameni care fac imaginea PLUS în moduri discrete și profesioniste, de tot efortul celor care am făcut cu putință PLUS și care nu ne putem regăsi în nouă lui arhitectură. E păcat că oamenii noi în politică nu inseamnă în primul rând să ne ocupam fiecare de ceea ce ne pricepem să facem. Un program politic este o ofertă electorală. Și e bine să fie clară, cu o viziune pe termen lung, cu argumente care să tină și cu soluții credibile. Chestia cu Uber și belgienii care ar justifica un fel de renunțare la proprietate în România, printr-o altă manieră de a locui un spațiu, e atât de inexactă că nu poate fi considerată o ofertă serioasă. Colocuirea este mai degrabă despre respectul celor care locuiesc împreună un spațiu, nu despre renunțarea la proprietate. Ba mai mult, colocuirea presupune că toți să ne purtăm că niște ‘buni proprietari’ cu spațiul pe care îl locuim împreună.

PS A pune în discuție idei emise de o persoană nu inseamnă a atacă persoană. A arată că argumente și idei nu sunt fără fisură ține de o gândire critică, de un mod de a dezbate pentru a sublimă idei care să reziste criticii", a scris Raluca Prună, pe Facebook.

Comenteaza