Petran şi Bâldea, „out” din conducerea PNL Cluj-Napoca

Petran şi Bâldea, „out” din conducerea PNL Cluj-Napoca
Organizaţia municipală a PNL are, începând de astăzi, o nouă conducere. Trimis în judecată pentru fapte de corupţie, fostul lider, consilierul judeţean Ioan Petran, a fost debarcat, împreună cu întreg Biroul Municipal, de conducerea centrală a partidului. Noul şef al PNL Cluj-Napoca e consilierul local Dan Tarcea.

Începând de astăzi, timp de cel puţin doi ani şi jumătate, liberalii clujeni vor avea structuri de conducere interimare, adică numite şi nu alese, atât la nivelul organizaţiei judeţene, cât şi al organizaţiei municipale Cluj-Napoca. Dacă la nivelul PNL Cluj e vorba de o perpetuare a situaţiei de interimat generată de demisia din funcţia de preşedinte a lui Marius Nicoară din toamna anului trecut, la nivelul organizaţiei municipale, s-a ajuns într-o situaţie similară urmare a problemelor în justiţie pe care le are Ioan Petran.

Obligat să copieze structura conducerii omoloage a PDL, la fel ca noul Birou Politic Teritorial (BPT), şi noul Birou Politic Local (BPL) este unul fără precedent ca dimensiuni, compus din 45 de membri. Preşedinte este consilierul local Dan Tarcea, ajutat de trei prim-vicepreşedinţi: fostul subprefect Mihnea Iuoraş, fostul inspecotr şcolar general Hadrian Arion şi Zoltan Coraian şi 21 de vicepreşedinţi. Secretar general al noii structuri este Sabin Sărmaş. „Principalul obiectiv va fi coeziunea echipelor PNL şi PDL şi realizarea unei fuziuni cât mai uşoare pentru toată lumea. Sigur, ne dorim rezultate bune la alegerile prezidenţialoe şi după alegerile prezidenţiale. Ne dorim o relansarea în Cluj a unui PNL zdruncinat din temelii odată cu arestările şi trimiterile în judecată pentru corupţie a unor membrii importanţi. La nivelul consiliului local, prin fuziune, sper că noi, liberalii, vom aduce un plus în actul de guvernare locală", a declarat noul preşedinte.

El a admis că nu e tocmai în cele mai cordiale relaţii cu cel cu care va tebui să colaboreze de acum, omologul său din fruntea PDL Cluj-Napoca, colegul său din consiliul local, Radu Moisin şi e conştient şi de faptul că Moisin este unul dintre democrat-liberalii care n-au debordat de entuziasm în faţa proiectului fuziunii cu liberalii sub sigla PNL. „Cu Radu Moisin n-am avut nici o problemă, doar păreri divergente şi schimburi de idei pe principii şi pe proiecte. Cred că vom avea o relaţie bună. Pe de altă parte sunt colegi şi în PNL care au obiecţii faţă de fuziunea cu PDL, dar eu spun că, dacă tot se face, hai să vedem partea bună a lucrurilor şi să vedem ce putem face astfel încât toată lumea şi în primul rând clujenii să aibă de câştigat", a spus Tarcea.

Fostul preşedinte lipseşte din noua structură de conducere. Petran a obţinut, totuşi, un loc în noul BPT. De asemenea, în noul BPL sunt prezenţi toţi consilieri locali cu o singură excepţie, cel mai activ şi mai combativ dintre ei, Ioan Bâldea. „În echipa de conducere mi-au trebuit oameni cu care să fiu compatibil şi cu care să am rezultate. Au existat alţi colegi, cel puţin la fel de valoroşi, despre care am considerat că îşi pot aduce un aport mai mare la bunul mers al organizaţiei", a explicat Tarcea absenţa celor doi. Petran pare resemnat. „Eu nu mi-am dat demisia, habar n-aveam că am fost demis şi biroul dizolvat. Pe mine nu m-a anunţat nimeni. Asta e, am luat notă şi multă sănătate! Ce să mai comentez?", a spus Petran.

Bâldea nu crede că a căzut în dizgraţie. „N-am fost niciodată în graţia cuiva, ca să cad în dizgraţie. Nu mă deranjează nici că nu sunt compatibil cu unul sau cu altul, eu sunt compatibil cu PNL şi îmi fac treaba mai departe ca liberal şi în calitate de consilier local. Nu e nici prima şi probabil nu va fi nici ultima oară când nu sunt cooptat în structuri de conducere interimare. Oricum, în calitate de preşedinte al TNL Cluj, sunt membru de drept cu drept de vot în BPT, la fel ca şi Norica Nicolai, chiar dacă nu m-au pus pe listă. Din cei 59 de membri ai BPT sunt singurul ales, restul sunt numiţi", a comentat Bâldea.

El nu crede că în absenţa sa din structura de conducere care va trebui să colaboreze cu cea a organizaţiei municipale a PDL a contat faptul că a fost vârful de lance al opoziţiei faţă de Emil Boc în consiliul local. "Eu am dus cu Emil Boc o luptă politică, nu una personală. Mai mult, n-am avut niciodată nici o problemă cu colegii din PDL, aşa cum am avut, din păcate, cu unii colegi din PNL, cu care am avut divergenţe de idei, de principii. Dar îi asigur în continuare de tot sprijinul meu, pentru că eu nu port pică şi nu invidiez pe nimeni şi voi colabora cu oricine va lucra pentru binele PNL şi al Clujului", a spus Bâldea. El apreciază, însă, că noile structuri de conducere nu vor rezista până în 2017, cum spunea Nicoară. „Abia după alegerile prezidenţiale se vor lua adevăratele decizii politice", a profeţit Bâldea.

 

Comenteaza