Scandalul din ALDE ia amploare şi la Cluj. Irimie şi Cătăniciu, pe poziţii divergente

Scandalul din ALDE ia amploare şi la Cluj. Irimie şi Cătăniciu, pe poziţii divergente
Scandalul dintre cele două grupări din ALDE ia amploare atât la nivelul Clujului cât şi la nivel naţional.

Totul a culminat duminică cu părăsirea lucrărilor Delegaţiei Permanente de către copreşedintele Daniel Constantin, fostul lider al PC, alături de un grup de membri marcanţi, printre care şi clujeanul Mircea Irimie, copreşedinte ALDE Cluj şi vicepreşedinte la nivel naţional, fost lider PC Cluj şi actual secretar de stat la Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social.

Mircea Irimie a declarat pentru ZIUA de CLUJ că a părăsit lucrările Delegaţiei Permanente pentru că nu a fost respectat statutul partidului. „Toată lumea vrea să se facă alegeri, s-a stabilit că domnul Tăriceanu va fi candidat la preşedinţia partidului iar Daniel Constantin la cea de preşedinte executiv. Nu ne interesează funcţiile dar vrem să fie respectat statutul. În conformitate cu statutul agreat acum doi ani de zile, normele tranzitorii spun foarte clar: componenta delegației permanente e formată din delegația permanentă a PLR și Consiliul Național al PC, ori la această şedinţă nu au fost convocaţi toţi cei care aveau acest drept", a explicat vicepreşedintele ALDE, Mircea Irimie.

De cealaltă parte, deputatul clujean Steluţa Cătăniciu, copreşedinte ALDE Cluj, fost lider al PLR Cluj şi actual prim-vicepreşedinte ALDE a criticat vehement gestul grupului de colegi proveniţi din PC şi i-a acuzat pe aceştia că sunt mânaţi de o "goană după funcţii".

„Daniel Constantin a făcut, din nou, ceea ce știe el cel mai bine și ceea ce i-a ieșit de fiecare dată, până acum: a pus interesul lui și al unui grup mai presus de interesul partidului al cărui copreședinte este. A contestat legalitatea Delegaţiei Permanente a partidului, întrunită statutar în vederea convocării congresului extraordinar al ALDE. Sigur că nu a existat interesul de a contesta același for de conducere pe care azi îl critică atât de vehement, atunci când în cadrul său au fost aprobate listele pentru alegerile locale și parlamentare din iunie, respectiv decembrie 2016, dar nici atunci când a fost validat în funcţiile de ministru şi viceprim-ministru.

Este regretabil că, în vreme ce majoritatea colegilor din fostul Partid Conservator sunt oneşti şi îşi doresc reuşita proiectului ALDE, Daniel Constantin şi câţiva apropiaţi ai lui au devenit dintr-o dată extrem de nemulțumiți și extrem de vocali. Pentru ce motiv, nu știe nimeni sau cel puțin nu pentru cel pe care îl clamează. Ce președinte poți să fii, să-ți dai în judecată propriul partid?!", a declarat Steluţa Cătăniciu.

Aceleaşi poziţii divergente le-au avut cei doi lideri clujeni ai ALDE şi la convocarea Delegaţiei permanente teritoriale, care a hotărât să solicite conducerii centrale a partidului convocarea congresului pentru sfârşitul lunii martie. În timp ce Steluţa Cătăniciu a considerat că aceasta a fost convocată corect, Mircea Irimie spune că acea şedinţă nu a avut o ordine de zi stabilită dinainte şi că delegaţii nu au ştiut ce vor vota.

Oricum acea decizie a ALDE Cluj a fost atacată în justiţie, la fel cum au fost atacate alte asemenea decizii în alte12 judeţe.

Cele două grupări din ALDE, cei din PC şi cei din PLR, au viziuni diferite despre cum ar trebui organizat congresul care să aleagă conducerea unică. Cei din PLR, conduşi de Tăriceanu şi Cătăniciu, vor un congres cât mai rapid, beneficiind de poziţia de forţă avută de Tăriceanu, aceea de preşedinte al Senatului, al doilea om ca importanţă în stat, care să le asigure controlul partidului după fuziune, pe când cei din PC, reprezentaţi de Daniel Constantin şi Mircea Irimie, vor alegeri de „jos în sus", din filiale spre centru, iar congresul să închidă acest ciclu, nu să-l deschidă.

Bătălia între cele două grupări s-a mutat deja şi în justiţie, unde probabil va fi contestată şi decizia de convocare a congresului ALDE pentru 21 aprilie, luată de gruparea condusă de Călin Popescu Tăriceanu.

Unii lideri ai ALDE au dorit ca lui Constantin, Irimie şi celorlalţi membri din Guvern proveniţi din PC să li se retragă sprijinul politic. Mircea Irimie a declarat pentru ZIUA de CLUJ că atât el cât şi Daniel Constantin nu vor demisiona din executiv şi că nu vor părăsi ALDE, dar că doresc respectarea legii partidelor şi a deciziilor luate la fuziune.

 

 

Comenteaza