Tăriceanu îl „faultează” pe Antonescu

Tăriceanu îl „faultează” pe Antonescu
Fostul şef al PNL cere alegeri interne pentru desemnarea candidatului pentru Cotroceni. În rândul liberalilor clujeni părerile sunt împărţite.

Aflat de multă vreme în opoziţie cu actuala conducere a partidului, fostul preşedinte PNL, Călin Popescu-Tăriceanu, pune sub semnul întrebării candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidenţiale de anul viitor şi cere alegeri interne pentru desemnarea candidatului PNL. Liberalii clujeni nu au un punct de vedere comun în această privinţă.

Tăriceanu a mai cerut ca alegerile interne pentru desemnarea „prezidenţiabilului" PNL să nu se desfăşoare mai repede de luna martie a anului viitor, în contextul în care fostul premier s-a pronunţat împotriva comasării alegerilor europarlamentare cu cele pentru preşedinte. Preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, nu exclude posibilitatea unei asemenea competiţii, dar apreciază că ea va trebui tranşată la congresul de anul acesta. „Eu cred că acest congres va statua exact acest lucru, adică va desemna candidatul nostru şi al USL pentru alegerile prezidenţiale de anul viitor. E posibil să apară şi alţi candidaţi, doar suntem un partid liberal", a comentat Nicoară.

În schimb, preşedintele interimar al PNL Cluj-Napoca, Horea Uioreanu şeful Consiliului Judeţean, consideră că nu mai e necesar nici un vot în acest scop. „Eu ştiu că există deja o decizie în acest sens, luată la congresul de anul trecut. Eu cred că trebuie să fim consecvenţi cu propriile noastre decizii, pentru că toată axa centrală a USL se bazează pe cei doi lideri, Crin Antonescu şi Victor Ponta, care au fost nominalizaţi deja pentru candidatura la alegerile prezidenţiale din 2014, respectiv pentru funcţia de prim-ministru", a spus Uioreanu.

În familia Uioreanu părerile sunt împărţite. „Din câte ştiu eu, nu l-a impus nimeni cu forţa pe Crin Antonescu drept unic candidat. E normal, ca partid liberal, să-ţi alegi candidaţii. Şi eu am fost aleasă drept candidat de deputat de Delegaţia Permanentă a organizaţiei judeţene. La fel se poate întâmpla şi cu candidatul la Preşedinţia României, poate fi ales la următorul congres. Pot candida câţi vor, eu îl voi susţine pe Crin Antonescu", a declarat deputatul Elena Uioreanu, fost consilier personal al lui Tăriceanu la Palatul Victoria.

Alt fost colaborator al lui Tăriceanu, Liviu Radu, fost secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, crede că desemnarea unui candidat prin alegeri interne poate fi o armă cu două tăişuri. „E discutabil. Sigur, o asemenea procedură i-ar asigura candidatului sprijinul majorităţii membrilor PNL, dar s-ar putea să nu se plieze pe preferinţele electoratului. Ar fi un lucru democratic pentru partid, dar ar putea să nu fie în consens cu sondajele de opinie, de aceea cred că ar trebui găsit un echilibru între sprijinul partidului şi intenţia de vot a electoratului. Oricum, congresul care urmează va stabili acest lucru", a declarat Radu.

Consilierul judeţean Mihai Szeplekan apreciază drept inutilă solicitarea lui Tăriceanu. „Evident că mi se pare normal ca viitorul candidat să fie desemnat de partid, nu e candidat, din oficiu, Crin Antonescu. De asta şi face congresul, ca să refacă Biroul Politic Central, din care au plecat Mircea Diaconu şi Andrei Marga şi mai mult ca sigur că va fi un vot în congres sau în Delegaţia Permanentă pentru desemnarea candidatului, dar e adevărat că toate pârghiile sunt în mâna lui Antonescu. Nu văd de ce a cerut domnul Tăriceanu un lucru care oricum se va întâmpla", a comentat Szeplekan.

Cei doi lideri ai organizaţiilor de tineret au fost mult mai precauţi, pasând decizia privind cererea lui Tăriceanu conducerii centrale a partidului. „E de discutat propunerea domnului Tăriceanu, dar, ca la orice propunere, trebuie să existe, mai întâi, o analiză şi abia după aceea să se ia o decizie", a afirmat preşedintele TNL Cluj, Gavrilă Iuga. Şeful organizaţiei municipale de tineret, Ioan Bîldea, crede că solicitarea fostului şef al partidului trebuie discutată. „Propunerea asta a mai fost enunţată, să facem alegeri interne ca americanii. E o propunere interesantă, trebuie discutată în forurile de conducere şi apoi se va lua o hotărâre", a declarat Bîldea.

 

Comenteaza