9 martie, MARE SĂRBĂTOARE în CALENDARUL ORTODOX. Sunt prăzuiți cei 40 de Mucenici Sfinți

9 martie, MARE SĂRBĂTOARE în CALENDARUL ORTODOX. Sunt prăzuiți cei 40 de Mucenici Sfinți
| Foto: doxologia.ro

Pe nouă martie este o sărbătoare importantă pentru creștini. Ortodocșii îi cinstesc cum se cuvine pe cei 40 de Mucenici, care au pătimit în Sevastia din Armenia. Conform tradiției, pentru fiecare mucenic în parte se cinstește un pahar de băutură.

Sfinții 40 de Mucenici au pătimit în localitatea Sevastia din Armenia, în vremea domniei împăratului Liciniu (307-323), la porunca guvernatorului Agricola.

Scufundați apă înghețată pentru credința în Hristos

Cei 40 de mucenici erau soldați care au mărturisit că sunt creștini iar din acest motiv au refuzat să jertfească idolilor. Pentru mărturisirea credinței în Hristos, cei 40 de mucenici au fost supuși la multe chinuri, ca în cele din urmă să fie scufundați intr-o apă aproape înghețată de lânga cetate.

Precum tinerii din Babilon au învins dogoarea cuptorului prin lucrarea lui Dumnezeu, la fel cei 40 de mucenici au învins frigul și gheața lacului de lânga Sevastia. În acea noapte de 8/9 martie a anului 320, 40 de creștini au biruit moartea, primind în chip văzut cununile muceniciei.

Multe minuni a săvârșit Dumnezeu odată cu moartea mucenicească a aleșilor Lui, pentru îmărbătarea martirilor, dar mai ales pentru ca necredincioșii să vadă aievea atotputernicia Sa. Dar minunea cea mai mare este aceasta: ca pentru Dumnezeul nevăzut, Care S-a sălășluit în inimile lor, 40 de creștini au ales mai degrabă să moară într-un lac înghețat decât să accepte „un mic compromis" care i-ar fi despărțit însă de dragostea lui Hristos, potrivit crestinortodox.ro.

Numele celor 40 de Mucenici

Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton și Aglaie.

Sfântul Candid i-a răspuns torționarului care îl amenința cu deposedarea onorurilor militare: „Nu doar onorurile militare, ci chiar și trupurile noastre poți să ni le iei, căci nicio onoare nu este mai înaltă decât aceea de a fi ai lui Hristos Iisus, Dumnezeul nostru".

Un mucenic a renunțat

Unul dintre mucenici nu a mai rezistat și a iesit din lac. Renunțând la credinta în Hristos, a fost dus într-o baie caldă, dar acolo a murit. Locul său a fost luat de un alt soldat creștin, dintre paznici. Iată că acesta din urmă, deși nu era amenințat în niciun fel, a inteles ca împărăția cerurilor era aproape de el; văzând cununile care se coborau asupra capetelor celor 39 sfinți, și-a lepădat hainele și a intrat în apa înghețată.

Cand torționarii au venit dimineața să vadă „rezultatele" răutății lor, în locul morții, ei au văzut viața, căci niciunul din cei 40 nu a murit peste noapte, ținuți fiind în viață de puterea Duhului Sfânt. Dar fiindcă răutatea orbește, torționarii nu au putut întelege nimic, ajungând să creadă că mucenicii beneficiau de o lucrare vrajitorească.

Pentru că au fost scoși vii din lac, comandanții au poruncit să li se zdrobească picioarele cu ciocanele. Toți martirii au trecut la cele veșnice în urma acestui supliciu. Trupurile lor au fost puse într-un car, pentru a fi duse spre ardere și apoi să fie aruncate în lac. Numai Meliton, un tânăr soldat, a supraviețuit torturii. Pentru că mai respira, ostașii nu l-au pus în car. Mama sa, știind că cei 39 de confrați în suferință aveau pregătită împărăția cerurilor, își ia fiul în brațe și merge cu el să-l pună în car. Dacă ii dorea salvarea, trebuia să fie lipsit de credința în Hristos. Meliton moare pe drum, în brațele mamei sale.

Cantare de lauda la Sfintii Patruzeci de Mucenici 

Sfinții mucenici, cu trupurile încătușate de ger,
Puternic credința o au ținut.
Luminați de nădejde,
Ei au strigat către Dumnezeul lor iubit:
O, Tu, Care ai uimit lumea
Cu înfricoșata Ta moarte și înviere,
O Doamne, învie-ne pre noi!
Căci tăria cerului și toată zidirea
Pe Tine Te laudă,
și adîncurile toate, focul, grindina și gheața
Te laudă pe Tine.
Tu pe robul Tău Moise cu tot cu popor
Din robia Egiptului ai scos,
Iar apoi pe losuafiul lui Nun, și apoi pe Elisei,
Poruncind firii apele sa le liniștească și să le despartă.
Ajută-ne acum și nouă, robilor Tai,
Care credem întru Tine, precum ai ajutat pururea
Tuturor robilor Tăi celor din veac.
Nu îngădui frigului să fie mai tare ca omul,
Nu îngadui ca noi, cei Patruzeci de Mucenici ai Tăi,
Să fim dați de batjocura nelegiuiților.
O Tu poți toate, Stăpîne, Care toate le stapînești.
Căci Tu prefaci focul în gheață, și gheața, în foc.
Iată, pentru Numele Tău, gerul ne ucide trupurile
Ca o fiară sălbatică,
O ajută-ne nouă ca Numele Tău Cel Atotputernic
Pretutindeni să fie slăvit!
Mucenicii din lac, încătușați de gheață,
S-au încălzit minunat de la lumina cea pogorîtă de sus.
Ei au murit cu cinste și au rămas Mucenici Patruzeci
Pîna la sfîrșit,
Spre spaima, groaza și rușinea necredincioșilor
Celor ce zac în intuneric.

(alcatuire a Sfantului Nicolae Velimirovici)

Tot pe 9 martie se face pomenirea:
- Sfîntului Mucenic Urpasian;
- Sfântului Cezarie, fratele Sfântului Grigorie Teologul.

Comenteaza