Cardul de sănătate va putea fi folosit direct de pe telefon

Cardul de sănătate va putea fi folosit direct de pe telefon

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării Bogdan Ivan a afirmat că, în perioada următoare, cardul de sănătate va fi integrat şi în aplicaţia unică a statului român și va putea fi folosit direct de pe telefon, tabletă sau laptop.

Bogdan Ivan spune că, în prezent, actualul card de sănătate este depăşit din punct de vedere tehnologic.

„Sunt două detalii extrem de importante. Prima dată, este tot ceea ce însemnă sistemul cardului de sănătate care în momentul de faţă este depăşit din punct de vedere tehnologic. Dacă în 2012 când s-a lansat acest sistem informatic erau 7.000 de furnizori, în 2023 erau 42.000. Este o tehnologie mai veche acolo care nu mai face faţă noilor schimbări. Anul trecut, în urma unei colaborări foarte bune cu cei de la CNAS, cu echipa tehnică de la Minister s-a găsit o formulă prin care s-au salvat 100 de milioane tocmai pentru a ne asigura că se va reface integrat sistemul cardului de sănătate care astăzi este funcţional într-un procent destul de redus”, a explicat Bogdan Ivan, joi la B1 TV.

Conform ministrului, cardul de sănătate ar urma să fie inclus în aplicaţia unică a statului român care va cuprinde şi documente de identitate.

„În perioada următoare să fie integrat şi în cadrul aplicaţiei unice a statului român cea la care lucrăm încă de acum o lună, pentru care am alocat 20 de milioane de euro şi care va cuprinde mai multe documente de identitate, permis, buletin, paşaport, card de sănătate, documente referitoare la proprietatea unor imobile sau maşini, programări pentru înmatricularea maşinii şi automat va putea să fie folosit cardul de sănătate direct de pe telefon, tabletă sau laptop într-o formă mult mai simplă”, a precizat Ivan.

Aplicaţia Unică a Statului, funcțională din 2025

Bogdan Ivan a anunţat, joi, la finalul şedinţei de joi a Executivului, că Aplicaţia Unică a Statului va avea primele servicii funcţionale la începutul anului 2025: „Noi am semnat contractul pentru execuţia Aplicaţiei Unice a Statului în luna martie 2024, termenul de execuţie este un an şi şase luni, adică până în septembrie 2025. Din discuţiile pe care le-am avut cu compania care a câştigat licitaţia publică le-am solicitat explicit ca această Aplicaţie Unică a Statului să aibă primele servicii pe care le oferă undeva la începutul anului 2025”

Ministrul a oferit detalii despre principiul care va sta la baza funcţionării cloudului guvernamental.

„Principiul pe care îl folosim atunci când vorbim despre cloudul guvernamental, despre tot ce înseamnă datele românilor, atât în cazul documentelor de identitate, cât şi în cazul documentelor de proprietate, cât şi în cazul actelor de studii, va fi unul foarte simplu şi anume cel în care avem jurnalizarea fiecărei acţiuni pe care la nivel tehnic o întreprind instituţiile statului pentru a consulta datele personale ale unui cetăţean român. Aşa că atunci când lucrezi în format digital rămân urme şi toate sunt trasabile, iar orice român, pentru a ne asigura de transparenţă totală, va putea să solicite datele, la final de an sau trimestrial, să vadă care sunt instituţiile care au accesat datele personale ale căţeanului, în ce perioadă şi cu ce scop”, a afirmat Bogdan Ivan.

Comenteaza