China a aprobat joi primul vaccin anti COVID-19, după un an de la apariţia virusului SARS-CoV-2

China a aprobat joi primul vaccin anti COVID-19, după un an de la apariţia virusului SARS-CoV-2
| Foto: stirileprotv.ro

China a aprobat joi primul vaccin împotriva COVID-19 pentru uz public general.

În ajunul Revelionului, China aprobă primul vaccin împotriva coronavirusului care a fost, cu siguranţă, elementul-cheie al anului 2020.

Potrivit Reuters, citați de Mediafax, până în acest moment nu au fost publicate date complete despre eficacitatea vaccinului, însă dezvoltatorul Beijing Biological Products Institute, afiliat Sinopharm China National Biotec Group (CNBG), a declarat miercuri că vaccinul are o rată de succes de 79,34% în prevenirea dezvoltării bolii COVID-19 (date intermediare).

Aprobarea, anunţată de Administraţia Naţională pentru Produse Medicale, vine după ce luna aceasta Emiratele Arabe Unite au devenit prima ţară care a lansat vaccinul. De asemenea, Pakistan a semnat un contract de cumpărare pentru 1,2 milioane de doze din vaccinul Sinopharm.

Deşi a fost prima ţară din lume care s-a confruntat cu virusul, China s-a mişcat mai lent decât alte state în aprobarea unui vaccin anti COVID-19. Chinezii nu au stat însă pe loc, ci au testat 3 tipuri diferite de vaccin (două dezvoltate de CNBG şi unul de Sinovac Biotech) timp de luni de zile. Ţara asiatică a lansat în luna iulie un program de urgenţă destinat angajaţilor esenţiali şi altor persoane cu risc crescut de infectare, administrând peste 15 milioane de doze de vaccin.

De altfel, China aduce în lupta împotriva coronavirusului cel puţin cinci vaccinuri, dezvoltate de Sinovac, unităţile CNBG, CanSino Biologics şi Academia Chineză de Ştiinţe. Acestea se află în etape târzii ale studiilor.

Preşedintele Xi Jinping s-a angajat să facă din vaccinurile Chinei un bun public global şi a câştigat mai multe oferte mari de aprovizionare cu ţări printre care se numără şi Indonezia sau Brazilia (cele mai populate state din Asia de Sud-Est, respectiv America Latină).

Anunţul Chinei vine la o zi după ce vaccinul Oxford-AstraZeneca împotriva COVID-19 a fost aprobat în Marea Britanie.

Comenteaza