Partea bună a pandemiei de COVID: A inaugurat o eră de aur a vaccinurilor împotriva cancerului și a altor boli

Partea bună a pandemiei de COVID: A inaugurat o eră de aur a vaccinurilor împotriva cancerului și a altor boli

O importantă firmă farmaceutică a declarat că este încrezătoare că vaccinurile pentru cancer, boli cardiovasculare și autoimune și alte afecțiuni vor fi gata până la sfârșitul deceniului.

Studiile privind aceste vaccinuri se dovedesc, de asemenea, „extrem de promițătoare”, iar unii cercetători au afirmat că progresele din ultimii 15 ani au „avansat” în 12 – 18 luni datorită succesului vaccinului Covid.

Dr. Paul Burton, directorul medical al companiei americane farmaceutice și de biotehnologie Moderna, crede că aceasta va fi capabilă să ofere astfel de tratamente pentru „tot felul de boli” în doar cinci ani.

Compania, care a creat un vaccin de top împotriva coronavirusului, dezvoltă vaccinuri împotriva cancerului care vizează diferite tipuri de tumori, scrie 360medical.ro.

„Vom avea un vaccin și va fi foarte eficient, iar asta va salva multe sute de mii, dacă nu milioane de vieți. Cred că vom putea oferi vaccinuri personalizate împotriva cancerului împotriva mai multor tipuri de tumori diferite oamenilor din întreaga lume”, a dpus Burton.

El a mai precizat că mai multe infecții respiratorii ar putea fi acoperite printr-o singură injecție – permițând persoanelor vulnerabile să fie protejate împotriva Covid, gripei și virusului sincițial respirator (VSR) – în timp ce terapiile cu ARN mesager (ARNm) ar putea fi disponibile pentru boli rare pentru care nu există în prezent medicamente.

Terapiile bazate pe ARNm funcționează prin învățarea celulelor să producă o proteină care declanșează răspunsul imunitar al organismului împotriva bolii. Astfel, un vaccin împotriva cancerului pe bază de ARNm ar alerta sistemul imunitar cu privire la un cancer care se dezvoltă deja în corpul unui pacient, astfel încât acesta să îl poată ataca și distruge, fără a distruge celulele sănătoase. 

În acest sens, medicii prelevează o biopsie din tumora unui pacient și o trimit la un laborator, unde materialul său genetic este secvențiat pentru a identifica mutațiile care nu sunt prezente în celulele sănătoase.

Un algoritm de învățare automată identifică apoi care dintre aceste mutații sunt responsabile de creșterea cancerului. În timp, acesta învață, de asemenea, ce părți ale proteinelor anormale pe care le codifică aceste mutații sunt cele mai susceptibile de a declanșa un răspuns imunitar. Apoi, este produs ARNm pentru cei mai promițători antigeni și inclus într-un vaccin personalizat.

Comenteaza