Incendiul de la Spitalul "Robănescu": Pacienții evacuați sunt în stare bună/ A fost afectată izolaţia de pe faţada clădirii spitalului.

Incendiul de la Spitalul "Robănescu": Pacienții evacuați sunt în stare bună/ A fost afectată izolaţia de pe faţada clădirii spitalului.
| Foto: captura Agerpres

Un incendiu a izbucnit, marţi seară, la un transformator aflat în curtea Spitalului "Nicolae Robănescu". 79 de copii şi 21 de aparţinători au fost evacuaţi, fiind transferaţi la spitalul "Marie Curie". 

În urma incendiului produs, marți seara, în curtea spitalului "Nicolae Robănescu" au fost afectate două autoturisme, transformatorul şi izolaţia de pe faţada clădirii unităţii medicale, informează ISU Bucureşti-Ilfov.

Copiii transferaţi de la Spitalul "Nicolae Robănescu" la Spitalul "Marie Curie" în urma incendiului de marţi seara sunt în stare bună şi aşteaptă să se mute înapoi cât mai repede, a declarat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

El a amintit că este vorba despre copii cu dizabilităţi care au nevoie de proceduri de recuperare şi pentru care orice zi de tratament este importantă.

Incendiul a izbucnit la un transformator aflat în curtea Spitalului "Nicolae Robănescu".

"Sunt în stare bună (copiii transferaţi), sunt liniştiţi împreună cu părinţii. Aşteaptă să se mute cât mai repede şi de asta ne ocupăm în perioada imediat următoare. În măsura în care va fi racordată la energie locaţia respectivă în totalitate, atunci se poate curăţa foarte rapid, se lucrează şi în momentul de faţă şi ei se pot muta în condiţii de siguranţă, pentru că, să nu uităm, discutăm de copii cu dizabilităţi care au nevoie de proceduri de recuperare, pentru ei orice zi de recuperare este importantă", a precizat Rafila, după vizita cu premierul Marcel Ciolacu la Spitalul "Marie Curie" din Bucureşti, scrie Agerpres.

El a menţionat că transferarea pacienţilor în urma incendiului a durat maximum o oră.

"A durat foarte puţin timp traversarea străzii, a fost de ordinul minutelor, maxim o oră a durat inclusiv repartizarea în saloane, iar directorul de la 'Marie Curie' a mobilizat personal suplimentar în zona de primiri - urgenţe astfel încât această repartizare să se poată face în timp cât mai scurt şi să evităm îngrijorările şi panica", a explicat Alexandru Rafila.

Potrivit ministrului, transformatorul care a explodat a fost instalat de o firmă agreată de distribuitor şi era în perioada de garanţie.

"Spitalul are un contract, are aprobare pentru instalarea acestui transformator, el a fost achiziţionat şi instalat de către o firmă agreată de către distribuitor şi era în perioada de garanţie. Despre asta este vorba, orice astfel de echipament este administrat de o firmă care se ocupă cu aşa ceva. Nu Ministerul Sănătăţii s-a ocupat de achiziţia acestui echipament, discutăm de un echipament care era în perioada de garanţie şi care a fost instalat în luna octombrie 2022 şi se găsea în garanţie, care este de cel puţin un an. (...) Eu sunt convins că avea toate avizele luate, pentru că altfel nu se putea instala acest transformator, dacă nu existau avizele din partea distribuitorului, distribuitorul este cel care avizează şi care are firme care sunt agreate să facă acest lucru", a indicat Rafila.

Comenteaza