Poftă de ceva dulce? Când îngraşă mai puțin

Poftă de ceva dulce? Când îngraşă mai puțin

Dr. Mihaela Bilic vine cu sfaturi pentru cei care poftesc des la ceva dulce. Când este indicat să mănânci dulcele astfel încât "să îngraşe mai puţin".

Majoritatea oamenilor adoră gustările dulci de-a lungul zilei, iar mulți nu știu care este momentul potrivit pentru a mânca produse cu zahăr. Dr. Mihaela Bilic a oferit câteva sfaturi utile pentru alimentația iubitorilor de dulciuri.

"Poftă de ceva dulce? De preferat să nu fie pe burta goală! Desertul mâncat la sfârșitul mesei, după alte feluri de mâncare, îngrașă mai puțin decât dacă e consumat ca o gustare de sine stătătoare.

Când e vorba de făinoase și dulciuri nu doar numărul de calorii contează, ci și viteza cu care glucoza/ carbohidrații trec în sînge. Este așa numitul indice glicemic, care măsoară creșterea glicemie în sînge după o masă cu glucide. Și cu cât creșterea este mai mare și mai bruscă, cu atât produsul respectiv îngrașă mai tare.

Zahărul dintr-un desert, de exemplu, se absoarbe mai rapid și mai mult dacă stomacul este gol. Când prăjitura este mâncată la sfârșitul mesei, zahărul se amestecă cu restul alimentelor și viteza cu care trece în sînge este mai mică.

Nu este recomandat să consumăm dulciuri înafara meselor, sub formă de gustare, tocmai pentru că produc o descărcare bruscă de insulină, hormonul care transformă rapid caloriile din zahăr în grăsime de rezervă

Și mai e un aspect negativ de care trebuie să ținem cont: creșterea bruscă de glicemie este urmată de o scădere la fel de bruscă a nivelului glucozei în sânge (hipoglicemie), care este percepută ca senzație de foame.

Nu-i așa că după un dulce aveți poftă de ceva sărat? Asta este explicația- dulciurile mâncate pe burta goală îngrașă mai tare", explică Mihaela Bilic pe Facebook. 

loading...
Comenteaza