SFATURI PENTRU UN PAŞTE SĂNĂTOS. Cum şi ce să mâncăm ca să evităm problemele

SFATURI PENTRU UN PAŞTE SĂNĂTOS. Cum şi ce să mâncăm ca să evităm problemele
Iată câteva sfaturi pe care trebuie să le respectaţi pentru a evita indigestia, după mesele tradiţionale de Paşte.

Dupa o perioada de restrictii alimentare este important sa nu se faca excese alimentare in zilele de sarbatoare. Astfel, masa de Paste sa fie cat mai variata si limitata cantitativ, alcatuita din portii de mancare mici.

Friptura de miel trebuie consumata cu spanac, salata si nu combinata cu cartofi, intrucat carnea fiind lipsita de fibre, legumele vor contribui la prevenirea problemelor legate de constipatie.

Carnea de miel trebuie sa fie preparata la gratar sau inabusita si nu prajita.

Drobul este indicat sa fie alcatuit din maximum doua treimi organe si o treime legume verzi, dar si din orez integral.

• Aportul de alimente hipercalorice trebuie limitat.

Alcoolul se bea dupa masa si nu inainte, iar acesta trebuie sa fie in cantitati mici sau moderate.

Dulciurile trebuie si ele consumate in cantitati moderate si pe cat posibil trebuie inlocuite cu fructe proaspete. Mai mult, nutritionistii spun ca prajiturile, cozonacul si placintele sunt mult mai periculoase si mai grele decat carnea de miel, de aceea trebuie trebuie sa fie consumate la o distanta mare dupa masa. Ele sunt foarte bogate in grasimi si glucide, o combinatie care este foarte greu de digerat.

Ouale fierte, pictate pentru Paste, care au stat la temperatura camerei timp de mai multe ore sau zile si care au avut rolul de decor nu se vor manca.

Bauturile acidulate nu se beau in timpul meselor, fiindca vor dilua sucul gastric, iar mancarea nu se va mai digera corespunzator.

• Pentru o hidratare corespunzatoare trebuie sa se consume aproximativ 2-3 litri de apa.

• Miscarea este foarte imporatanta dupa masa de Paste. Astfel, sunt recomandate plimbarile in aer liber.

Cina este bine sa fie cat mai usoara si sa nu contina aceleasi alimente consistente caloric ca cele de la masa de pranz.

• Persoanele care au anumite afectiuni nu trebuie sa renunte la tratament in perioada Sarbatorilor Pascale.

• Pentru a fi evitata balonarea, o alta problema care apare destul de des de sarbatori din cauza acumularii excesive de gaze, alimentele trebuie mestecate suficient, nu consumate pe fuga, scrie sfatulmedicului.ro.

Comenteaza