Stări de anxietate și depresie? Cercetătorii au descoperit cea mai simplă variantă de tratament. E la îndemâna oricui

Stări de anxietate și depresie? Cercetătorii au descoperit cea mai simplă variantă de tratament. E la îndemâna oricui
| Foto: Depositphotos.com

În protocolul de tratare a tulburărilor de dispoziţie sunt incluse psihoterapii, medicamente şi suplimente, în funcţie de severitatea tulburării diagnosticate. Specialiștii au acum o nouă variantă.

Un nou studiu lasă vine cu altă soluţie, decât medicamentele sau psihoterapia - exerciţiile fizice. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Australia de Sud (UniSA), acestea ar trebui considerate principalul tratament pentru depresia şi anxietatea uşoare până la moderate, având în vedere că pare a fi de 1,5 ori mai eficient decât terapiile tradiţionale.

Potrivit cercetătorilor, există o mulţime de dovezi care susţin faptul că activitatea fizică poate ajuta la contracararea tulburărilor de dispoziţie. Dar, în ciuda acestui fapt, sportul nu este încă prescris ca remediu pentru formele uşoare sau moderate de anxietate şi depresie. Se spune că acest lucru se datorează faptului că studiile anterioare au analizat o mare varietate de activităţi fizice în diferite grupuri de populaţie, făcând dificil pentru medici să înţeleagă cum ar putea fi benefice în tratarea tulburărilor de dispoziţie şi comportament. „Se ştie că activitatea fizică ajută la îmbunătăţirea lor”, spune autorul principal, fiziologul Ben Singh. „Cu toate acestea, în ciuda dovezilor, nu este încă adoptată pe scară largă ca tratament de primă linie”, afirmă acesta, potrivit Mediafax.

Pentru a evalua modul în care diferitele activităţi fizice pot ajuta cu depresia, anxietatea şi alte forme de suferinţă psihologică la adulţi, Singh şi colegii săi au analizat 1.000 de studii care au implicat un total de 128.119 de participanţi. Rezultatul a fost surprinzător: comparând efectele exerciţiilor fizice cu cele ale îngrijirii obişnuite, cercetătorii australieni au descoperit că exerciţiile fizice au îmbunătăţit simptomele de depresie moderată şi anxietate de 1,5 ori mai mult decât psihoterapia sau medicamentele. Şi asta destul de repede. „Cercetările arată că nu durează mult pentru ca exerciţiile să facă o schimbare pozitivă în sănătatea noastră mintală”, comentează Singh.

Îl confirmă pe profesorul John Ratey

Cu toate acestea, efectele diferitelor activităţi fizice asupra tulburărilor de dispoziţie nu sunt aceleaşi. De exemplu, yoga şi alte exerciţii minte-corp ar ajuta la reducerea anxietăţii, în timp ce exerciţiile de rezistenţă ar fi mai eficiente în cazul depresiei. „Exerciţiile de mare intensitate produc cele mai bruşte îmbunătăţiri pentru depresie şi anxietate, în timp ce exerciţiile care durează mai mult par să aibă un efect mai mic”, comentează Singh.

De fapt, majoritatea studiilor analizate de cercetătorii australieni au vizat depresia uşoară până la moderată, precum şi anxietatea. Cercetările ulterioare ar putea duce la concluzii cu mai multe faţete. De asemenea, constatările nu exclud că medicamentele şi psihoterapia sunt tratamente esenţiale pentru multe afecţiuni de sănătate mintală. Dar ei sugerează că exerciţiile fizice pot juca un rol decisiv. „Activitatea fizică este de mare ajutor în ameliorarea simptomelor de depresie, anxietate şi stres la adulţi, inclusiv la cei cu tulburări mintale diagnosticate şi la cei care se luptă cu boli cronice”, comentează autorii.

Ipoteza că activitatea fizică are beneficii eficiente, comparabile cu cele ale tratamentelor tradiţionale, asupra tulburărilor de dispoziţie larg răspândite precum anxietatea şi depresia nu este nouă şi are mai mulţi susţinători. Poate cel mai cunoscut este John Ratey, profesor de psihiatrie la Universitatea Harvard. Facultatea de Medicină şi autorul bestsellerului Spark, unde analizează efectele miraculoase ale exerciţiilor fizice asupra sănătăţii mintale. „Exercitul fizic este cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru creierul nostru în ceea ce priveşte starea de spirit, memorie şi învăţare”, scrie omul de ştiinţă.

Comenteaza