STUDIU: Peste 60% din populația din orașe s-a imunizat împotriva COVID-19

STUDIU: Peste 60% din populația din orașe s-a imunizat împotriva COVID-19

Numărul persoanelor care au trecut prin boală este de până la nouă ori mai mare decât cel din statisticile oficiale spun autorii studiului.

Concluziile studiului desfășurat de MedLife au arătat un grad de imunizare colectivă la nivel urban, în România, de peste 60%, pondere care poate explica scăderea dramatică de cazuri noi din ultimile luni. Analiza în comparație a celor două zone vizate - orașe mari și orașe mici - indică faptul că imunizarea colectivă, dobândită fie în urma expunerii la infecția COVID-19, fie în urma vaccinării este 64% în mediul urban mare din România, respectiv de 59% în mediul urban mic. "Deși cifrele par apropiate, există o diferență mare în ceea ce privește rata de vaccinare și numărul real al infectărilor între cele două zone" se arată în analiza menționată.

Specialiștii MedLife au anunțat încă de săptămâna trecută faptul că numărul real al infectărilor în mediul urban este mult mai mare față de raportările oficiale. Astfel, jumătate din populația mediului urban mic și o treime din populația mediului urban mare a trecut prin boală, de nouă ori mai mult, respectiv de trei ori mai mai mult față de statisticile oficiale. Analiza confirmă că majoritatea a trecut prin boală fără să fi știut.

Totodată, studiul MedLife evidenţiază faptul că nivelul de anticorpi neutralizanţi rezultaţi din imunizarea naturală nu este la fel de mare precum în cazul celor care au trecut prin boală şi s-au şi vaccinat.

Conform medicilor MedLife, din rândul persoanelor cu antecedente COVID, dar care nu s-au vaccinat, doar 6% din locuitorii oraşelor mari şi respectiv, 2% din locuitorii oraşelor mici prezintă un titru de anticorpi neutralizanţi.

În schimb, cei care au trecut prin boală şi s-au şi vaccinat au dezvoltat acel tritru de anticorpi neutralizanţi în proporţie de peste 80%.

Conform studiilor efectuate folosind tehnologia Abbott, în cazul unui titru de anticorpi neutralizanţi >=3950 AU/ mL, probabilitatea infectării sau reinfectării cu virusul SARS-CoV-2 scade considerabil, acesta fiind un argument important în lupta cu un nou val pandemic.

În opinia Medlife, există totuşi o rază de speranţă în România în privinţa minimizării numărului de cazuri medii şi grave, având în vedere că trecerea prin boală şi vaccinarea oferă mai multă protecţie decât doar infecţia cu virusul SARS-CoV-2. Conform studiului, 84% din populaţia oraşelor mari şi 79% din cea a oraşelor mici, persoane care au trecut prin boală şi s-au şi vaccinat, au dobândit un titru de anticorpi neutralizanţi.

“Pare o urmă de speranţă, dar pentru ca aceasta devină realitate trebuie ca şi toate persoanele care au trecut prin boală să se şi vaccineze. Ultimele studii ştiinţifice au arătat că există o diferenţă între imunizarea dobândită în urma trecerii prin boală şi cea datorată vaccinării. Aparent, imunizarea dezvoltată în urma vaccinării este mai puţin afectată de apariţia noilor tulpini. Această constatare este importantă mai ales în contextul următorului val al epidemiei cauzat de tulpină Delta. Dată fiind situaţia privind nivelul de imunizare din ţara noastră, reprezentată de o rata mică de vaccinare, respectiv o rată mare de îmbolnăviri, avem un risc mare în a ne confrunta din nou cu o incidenţă ridicată de infectări pe zi. Tocmai de aceea, pentru a depăşi noul val, este foarte important ca toată populaţia să se vaccineze, indiferent dacă a trecut sau nu prin boală. De altfel, studiul nostru a arătat că persoanele care au trecut prin boală şi s-au vaccinat dezvoltă în majoritatea cazurilor un titru mare de anticorpi neutralizanti, important în lupta cu noile tulpini”, a declarat Dumitru Jardan, biolog, doctor în ştiinţe medicale, MedLife.

Dacă datele referitoare la mediul urban mic s-ar extrapola şi la mediul rural, există probabilitatea să se fi înreigstrat un număr mult mai mare de infectări decât raportările oficiale, din cauza testării deficitare coroborată cu lipsa de încredere a populaţiei în severitatea bolii.

Comenteaza