Zika continuă să fie o amenințare. 10% dintre dintre femeile infectate au avut un copil cu o malformație

Zika continuă să fie o amenințare. 10% dintre dintre femeile infectate au avut un copil cu o malformație
Cercetatorii au analizat date referitoare la aproape 1.000 de sarcini finalizate în 2016 în rândul femeilor posibil infectate cu virusul Zika, din care peste 50 de copii s-au născut cu malformații congenitale care ar fi putut fi rezultatul unei infecții cu acest virus.

Potrivit unui raport al Centrului pentru și Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), una din 10 femei însărcinate, la care prezenţa virusului a fost confirmată, a prezentat un făt cu o malformaţie cerebrală.

"Zika continuă să fie o amenințare pentru femeile însărcinate din SUA", a afirmat Dr. Anne Schuchat, director interimar a Centers for Disease Control and Prevention (CDC), avertizând cu privire la reîntoarcerea sezonului cald și a țânțarilor.

În cadrul studiului s-a analizat şi un grup de 250 de femei infectate în mod cert cu Zika, dintre acestea, una din 10 au dat naștere unui copil cu disfuncție cerebrală. De asemenea, studiul relevă faptul că riscul a fost mai mare în rândul femeilor infectate în primul trimestru de sarcină, caz în care 15% din sarcini au prezentat un fat sau copil cu malformaţii congenitale.

Potrivit Reuters, studiul indică şi faptul că trei din patru copii expuși virusului Zika nu au fost analizaţi imagistic după naştere pentru a diagnostica eventuale malformaţii congenitale.

„Ştim că unii copii prezintă defecte ale creierului care, însă, nu sunt evidenţiate la naștere. Având în vedere că, majoritatea nou-născuţilor, nu au fost supuşi unei investigaţii de imagistică a creierului, datele noastre actuale ar putea subestima semnificativ impactul Zika", declarat Peggy Honein, cercetător epidemiolog.

Nou-născuţii afectaţi de acest virus pot dezvolta sindromul congenital Zika, care include anomalii ale creierului, probleme de vedere, probleme de auz şi deficienţe în mişcarea membrelor.

După ce, iniţial, s-a considerat a fi o boală uşoară, o epidemie provocată de acest virus care a început în Brazilia în 2015 și, apoi, s-a răspândit rapid în cele două continente americane, a arătat că virusul transmis de acei ţânţari poate provoca leziuni grave ale creierului şi microcefalie, dacă femeile sunt contaminate în timpul sarcinii.

Comenteaza