Artă stradală în curtea școlii. ”Te provoacă la un exercițiu de imaginație”

Artă stradală în curtea școlii. ”Te provoacă la un exercițiu de imaginație”
Ocu

Mult galben, mult albastru. Cinci artiști stradali pictează fațada unei școli clujene.

Artă în curtea școlii. Mai mulți artiști stradali inundă de culoare, zilele acestea, fațada unei școli clujene. Tema picturii murale este joaca, întregul univers al copilăriei. Proiectul a fost propus jurnalista Cristina Beligăr prin programul de bugetare participativă și este momentan în fază experimentală.

Copii care se joacă și care se dezvoltă într-o galaxie plină de zâmbet și bucurie. Nu poți să nu te înveselești când vezi pictura murală de pe fațada școlii clujene Octavian Goga. Școala din cartierul Mănăștur este prima beneficiară a acestui proiect. Cinci artiști stradali sunt cei care și-au suflecat mânecile și s-au apucat de lucru. Patru dintre ei sunt români, iar unul a venit din Ucraina.

”În urma consultărilor dintre Primărie și Inspectoratul Școlar Județean, s-a decis ca noi să fim prima școală care beneficiază de artă stradală. Ne bucurăm și este pe profilul nostru, pentru că suntem o școală neconvențională. Și noi suntem niște mici artiști la noi acasă”, a spus directorul Darius Chiș.

Valoarea proiectului de este 16.000 de euro și acoperă cheltuielile de execuție și onorariile artiștilor. Sunt cinci artiști: Waone, Lost, Irlo, Kero și Ocu. Patru sunt români, iar unul, Waone, este un artist din Ucraina cu picturi în întreaga lume. Fiecare a venit cu propriile idei privind tematica propusă, joacă. Waone pictează un perete din partea de vest a școlii în care un profesor are în locul capului o carte, iar un copac crește și se transformă într-un copil. Lucrările vor fi terminate peste o săptămână.

”Acesta este un neloc pe care lucrările îl vor transforma într-un loc. Era un perete ignorat, iar noi îi dăm culoare și viață, iar copiii vor veni cu bucurie aici”, a spus Ocu. De fapt, elevii sunt deja fanii proiectului. ”Mă întreabă ce reprezintă lucrările, iar eu îi întreb ei ce cred. Fiecare are un alt răspuns. Asta e partea frumoasă a lucrărilor, că te provoacă la un exercițiu de imaginație. Copiii sunt înnebuniți. Unii mi-au spus că va trebui să percepem sume de bani pentru cei care vor dori să vină și să se fotografieze cu aceste lucrări”, a declarat directorul Chiș.

Proiectul este unul pilot. Dacă pictura din Mănăștur va fi apreciată, Primăria ar putea decide anul viitor ca mai multe școli clujene să primească un plus de veselie și culoare.

Ocu, Kero și Irlo sunt cei care au pictat și tramvaiele colorate din Cluj. De asemenea, Ocu și Kero au realizat o uriașă pictură murală, într-o curte de pe strada Horea.

 

 

Comenteaza