Atenţie, ne cade centrul Clujului în cap! Clădirile din zona 0 au devenit un pericol pentru trecători

Atenţie, ne cade centrul Clujului în cap! Clădirile din zona 0 au devenit un pericol pentru trecători
Centrul Clujului devine o adevărată capcană. Tot mai multe clădiri vechi cedează în faţa trecerii timpului şi pun în pericol integritatea trecătorilor. Primăria nu are soluţii imediate.

Săptămâna trecută, pompierii clujeni nu au prea avut timp de cozonaci şi vin fiert. Ei au fost obligaţi să intervină în mai multe rânduri pentru a îndepărta pericole din centrul Clujului. Iar asta ne duce la o concluzie nu tocmai fericită: centrul oraşului devine tot mai mult o capcană pentru trecători. "Au fost mai numeroase solicitările, îndeosebi în zona centrului vechi și în zone cu artere pietonale", recunoaşte purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Andrei Biriş.

O serie de intervenţii au fost mai complicate, cum a fost cea de lunea trecută, de pe Bulevardul Eroilor, unde bucăți de tencuială s-au desprins de pe fațada unei clădiri. Din fericire, nu a existat nicio persoană care să fie rănită, dar circulaţia rutieră a fost strangulată câteva ore.

„Am intervenit în cazul unor elemente de tencuială care erau în pericol să cadă, am avut o autoscară de intervenție și o autospecială cu o echipă de intervenție la înălțime. Colegii mei au înlăturat elementele de decor care erau în echilibru instabil și cu pericol de prăbușire pe trotuar și care ar fi putut să pună în pericol siguranța trecătorilor", a precizat Andrei Biriș.

Alte intervenţii au fost mai simple, cum s-a întâmplat pe strada Herman Oberth, la intersecţia cu Mihail Kogălniceanu, unde pompierii au intervenit pentru a îndepărta niște țigle care puneau în pericol siguranța pietonilor. Una se prăbuşise deja pe caldarâm, fără să rănească însă pe cineva.

"Noi intervenim asupra acestor elemente care sunt în pericol să cadă în momentul în care sunt în apropierea căilor pietonale sau a locurilor care pot fi mai aglomerate. În obligația pentru întreținerea clădirii, această sarcină revine administratorului sau proprietarului clădirii, însă în momentul în care este pusă în pericol viața trecătorilor, trebuie o intervenție rapidă pe care noi trebuie să o facem", a mai afirmat Andrei Biriș.

Să ne amintim că, în luna decembrie, hotelul Continental a făcut două victime. O tânără a fost rănită de o bucată de tencuială căzută de la 15 metri înălţime, iar un bărbat s-a trezit cu o bucată de zidărie în cap. Din fericire, amândoi au scăpat cu viaţă. Imobilul este pe lista celor 18 clădiri clujene aflate în stare avansată de degradare.

Primăria nu are ce face deocamdată, pentru că toate clădirile despre care vorbim sunt private. Totuşi, primarul Emil Boc a anunţat că firmei Napocamin, care deţine hotelul Continental, i s-a făcut plângere penală.

„În urmă cu o lună, firma care se ocupă de amenajarea hotelului Continental a solicitat din nou emiterea unui certificat de urbanism. S-a eliberat săptămâna trecută și sperăm să atașeze toate documentele pentru a începe cât mai curând acea lucrare", a declarat Iulia Perșa, de la biroul mass-media al municipalităţii, pentru TVR Cluj.

Întregul centru al oraşului urma să fie reabilitat. În 2013, primăria a anunţat ceea ce trebuia să devină ambiţiosul proiect botezat de presă "Marea refaţadizare". "Primăria oferă un sprijin în procent de 20%, iar proprietarii au obligaţia să vină cu restul de 80%. Proprietarii care nu vor efectua aceste lucrări vor fi amendaţi. Dacă proprietarii intră în parteneriat cu Primăria, noi plătim costul integral al lucrărilor, iar în termen de 10 ani de zile aceştia returnează 80% din valoarea lucrărilor", explica, în urmă cu doi ani şi jumătate, primarul Emil Boc. Numai că proprietarii nu au mişcat un deget, iar primăria nu a găsit modalitatea legală să îi amendeze.

Până la urmă, în septembrie 2015, consiliul local a aprobat proiectarea și executarea lucrărilor de refațadizare pentru zece clădiri din centrul istoric al orașului care, prin nivelul de degradare a sistemului de închidere perimetrală, pun în pericol sănătate, viața, integritatea fizică și siguranța populației, sau afectează calitatea mediului. Imobile sunt situate la adresele: str. Memorandumului nr. 2, str. Memorandumului nr. 11-13, str. Samuil Micu nr. 2, str. Ion Rațiu nr. 7, B-dul. Eroilor nr. 12, str. Regele Ferdinand nr. 37, P-ța Avram Iancu nr. 6, P-ța Avram Iancu nr. 10, str. Horea nr. 1, str. Horea nr. 66. Având în vedere că proprietarii nu și-au îndeplinit obligațiile, în termenul legal de 12 luni, primăria a luat taurul de coarne şi a decis ca lucrările de refațadizare să le suporte ea, în numele și pe cheltuiala proprietarilor. Consiliul local își va recupera chetuielile de la deținătorii notificați, în condițiile legii, până la data recepției lucrărilor de intervenție. Municipalitatea are 5 milioane de lei prinși în buget pentru susținerea proprietarilor în vederea refațadizării clădirilor.

Apoi, Primăria Cluj-Napoca a decis să întocmească un acord cadru cu durata de un an pentru realizarea de studii şi documentaţii tehnice pentru 212 clădiri de pe raza municipiului ce necesită reparaţii urgente, imobile din carea autoritatea locală deţine cotă parte. Suma cheltuită pe acest proiect va fi de 130.000 de lei (fără TVA).

Primarul Emil Boc a mai anunţat că, potrivit noului Cod Fiscal, municipalitatea va putea mări semnificativ impozitele pe clădirile care nu sunt reabilitate. "Proprietăţile private vor avea de aici înainte un impozit de 500% mai mare. În 2016 se somează, în 2017 se poate băga direct în debit impozit de 500%", a spus Boc.

Până la realizarea acestor proiecte de viitor, avem prezentul: ornamente, tencuială şi ţigle căzând în capul trecătorilor paşnici de pe trotuare. Atenţie, ne cade centrul Clujului în cap!

 

Comenteaza