Boc face comisie pentru imobilele neîntreţinute

Boc face comisie pentru imobilele neîntreţinute
Primarul Clujului a anunţat că va înfiinţa o comisie tehnică pentru inventarierea clădirilor.

Emil Boc a anunţat luni, la Realitatea FM Cluj, că vin vremuri grele pentru proprietarii care îşi lasă imobilele sau terenurile de izbelişte. De anul viitor, o comisie tehnică va inventaria aceste proprietăţi.

„Acum vine legea nouă (Codul Fiscal n.r.) care prevede să putem impune, dacă nu îşi refaţadizează clădirile sau nu îşi întreţin terenurile, un impozit de cinci ori mai mare decât este în momentul de faţă. Deci pe lângă sancţiunea cu amenda poţi să mergi cu impozit de cinci ori mai mare, care cred eu că îi va trezi din adormire pe cei care spuneau „mai bine plătesc o amendă mică, nu are ce să îmi facă". Clujul are această problemă a clădirilor nerefaţadizate din centru, care în proporţie de 98% sunt private, cu proprietari care în mare parte sunt plecaţi din ţară, 25% sunt pensionari, restul încearcă să obţină autorizaţie, dar merg în ritm de melc. La anul, cu noul Cod Fiscal va fi înfiinţată o comisie tehnică, care va inventaria toate imobilele din Cluj, de altfel ele sunt inventariate, dar vor fi actualizate datele în baza noului Cod Fiscal, li se va impune să facă refaţadizarea, iar dacă nu vor plăti impozit de cinci ori mai mare pe aceste clădiri", a declarat Boc.

Primarul nu a precizat însă care vor fi criteriile după care un imobil va fi sau nu considerat neîntreţinut şi va ajunge, astfel, să fie impozitat suplimentar.

Primăria clujeană a pornit încă din 2013 un proiect de refaţadizare a clădirilor din centrul oraşului. Atunci, autorităţile anunţau că vor suporta 20% din costul lucrărilor, iar restul de 80% din sumă va fi acordată cu titlu de împrumut proprietarilor de clădiri care nu au bani pentru modernizare, oamenii fiind obligaţi să returneze banii în 10 ani. Dintre cei somaţi, mai puţin de 10% au fost aceia care au demarat lucrările de refaţadizare.

În cadrul primei etape a unui program de refaţadizare care s-a desfășurat între anii 2013-2014, au fost selectate, printre altele, zece imobile care „prin nivelul de degradare a sistemului de închidere perimetrală, pun în pericol, sănătatea, viața, integritatea fizică și siguranța populației şi/sau afectează calitatea mediului înconjurător, a cadrului urban construit și a spațiilor publice urbane".

Imobilele sunt situate pe străzile Memorandumului, Samul Micu, Ion Rațiu, Eroilor, Regele Ferdinand, Horea, respectiv în Piața Avram Iancu. În cadrul primei etape, proprietarii imobilelor au fost somaţi să ia, din proprie iniţiativă, măsuri pentru realizarea lucrărilor de intervenţie, însă nu şi-au îndeplinit obligaţiile.

În Consiliul Local s-a decis acum două săptămâni ca aceste clădiri să fie refaţadizate pe banii Primăriei, care apoi să recupereze banii investiţi prin intermediul Fiscului.

 

Comenteaza