Centrul Clujului îşi schimbă faţa: municipalitatea vrea să refaţadizeze aproape 1.000 de clădiri din zona centrală până în 2018

Centrul Clujului îşi schimbă faţa: municipalitatea vrea să refaţadizeze aproape 1.000 de clădiri din zona centrală până în 2018
Municipalitatea va demara un proiect amplu de refaţadizare a clădirilor din zona centrală a oraşului, 956 de clădiri urmând să fie recondiţionate până în 2018. Între 2013-2014 ar urma să intre în refaţadizare 101 clădiri, valoarea estimată a lucrărilor fiind de aproximativ 2 milioane de euro.

Conform primarului Emil Boc 95% din clădirile care urmează să fie refaţadizate sunt proprietate privată, iar proprietarii vor fi somaţi ca în timp de un an să aleagă o variantă de realizare a lucrărilor, fie pe cont propriu, fie cu sprijinul primăriei.

"Proprietarii pot realiza lucrările de refaţadizare fie din fonduri proprii, fie prin susţinerea primăriei, prin finanţatea primăriei pe care o pune la dispoziţie: 80 % din finanţare este asigurată de către proprietar, contribuţia noastră este de 20%; noi realizăm lucrarea pe banii primăriei, iar ei returnează banii (cei 80%, n.red.) în maxim zece ani", a precizat primarul Emil Boc. "Se va înscrie o ipotecă în cartea financiară, iar dacă imobilul se înstrăinează cel care cumpără trebuie să ştie că va avea de plătitit banii primăriei".

"Dacă după un an această ofertă nu este pusă în aplicare, se va aplica amendă între 4.000 - 8.000 de lei; dacă nici în urma amenzii nu se realizează lucrările, în baza legii primarul poate veni în faţa Consiliului Local, iar în baza unei ordonanţe prezidenţiale se poate dispune efectuarea lucrărilor pe cheltuiala proprietarului. Până acum dădeam somaţie, amendă şi ne blocam aici, Acum legea ne permite să mergem mai departe", a punctat Boc.

În total ar urma să fie refaţadizate 956 de clădiri, proiectul fiind structurat în 3 etape:

2013 2014 - zona ultracentrală - 101 clădiri, de pe străzile Eroilor, Piaţa Unirii, Memorandumului, Petru Maior, Napoca, Avram Iancu; la acestea se vor adăuga alte 46 de clădiri foarte deteriorate

2015-1016 - 375 clădiri

2017-2018 - 480 de clădiri

Edilul a explicat că mai întîi va fi elaborat un regulament de refaţadiuzare, după careva fi aprobat în Consiliul Local. angajaţii direcţiei tehnice a primăriei evaluează clădirile la faţa locului, după care vor fi emise somaţiile către proprietari, aceştia având la dispoziţie un an pentru a se decide în ce formă vor efectua lucrările.

Comenteaza