Cum vrea Boc să refaţadizeze centrul istoric al Clujului

Cum vrea Boc să refaţadizeze centrul istoric al Clujului
Primarul Emil Boc explică cum vrea Primăria să refaţadizeze sute de imobile din oraş, în trei etape. Recuperează banii în 10 ani, de la proprietari.

"Toată zona istorică aşa cum e definită, de la Gară la grădina botanică, Mănăştur şi intrarea în Mărăşti conţine 956 de imobile", spune Boc la emisiunea "Ediţie specială" de la Realitatea TV Cluj. "Le-am împărţit în trei etape: prima cuprinde zona ultracentrală, de la Primărie pe strada Napoca, în piaţa Unirii, pe Eroilor, Avram Iancu şi strada Ferdinand. Zona conţine 101 imobile şi intră în amenajare în 2013 şi 2014, pentru că în 2015 suntem capitală europeană a tineretului şi vrem o faţă a oraşului care să arate european".

Procesul începe cu o somaţie: toţi proprietarii de imobile cu faţada nemodernizată la case vor fi somaţi să le repare într-un an: ori pe bani proprii, ori cu ajutorul Primăriei. Acesta din urmă constă în plata refaţadizării, iar din acest cost proprietarii vor trebui să returneze 80% în 10 ani. În plus, spune Boc, Primăria întocmeşte gratuit documentaţia şi avizele, inclusiv cele de la comisiile de monumente pentru a da culoare clădirii".


Dacă nu se conformează, după un an proprietarii sunt amendaţi cu sume între 3.000 şi 8000 lei. "Dacă nici după amendă nu se întâmplă nimic, primarul poate da dispoziţie să se facă refaţadizarea cu executare silită pentru recuperarea sumei, iar dacă proprietarul se opune, mergem în instanţă şi obţinem ordonanţă prezidenţială", spune primarul.

Comenteaza