Defibrilatoare la Cluj. Proiectul care îți poate salva viața

Defibrilatoare la Cluj. Proiectul care îți poate salva viața

Votarea proiectelor propuse prin programul de bugetare participativă se încheie săptămâna aceasta. 

Votarea se încheie și se profilează deja câștigătorii programului de bugetare participativă pe anul 2018. În fruntea clasamentului s-a detașat proiectului unui medic care lucrează la secția de Terapie Intensivă la Spitalul Chirurgie nr. 1, Robert Simon, care a propus defibrilatoare externe care să poată fi folosite în cazuri de stop cardio-respirator înaintea sosirii echipajelor medicale specializate. 

662

de voturi a strâns ideea până marți la prânz. Este aproape imposibil ca acest proiect să nu se regăsească între cele 15 care vor fi finanțate, anul viitor, de municipalitate. Secțiunea de amenajări spații publice are doar cinci proiecte, dintre care abia trei au fost declarate eligibile.

 

‘’În cazul unui stop cardio-respirator, recunoașterea promptă a urgenței, începerea măsurilor de resuscitare (Basic Life Support) și anunțarea rapidă a echipajelor medicale sunt la fel de importante precum defibrilarea externă precoce. Dacă aceasta din urmă este realizată de urgență înaintea sosirii echipajelor medicale specializate, crește dramatic șansa de supraviețuire a pacienților. În Europa, 20% din decesele anuale se datorează unui stop-cardiorespirator iar rata de supraviețuire este de aproximativ de 5 până la 20% (sursa: European Resuscitation Council).


Introducerea defibrilatoarelor automate externe în locuri și instituții publice din Cluj-Napoca ar crește rata de supraviețuirie a victimelor care suferă un stop cardio-respirator. Având în vedere rata de dezvoltare accelerată a orașului, a populației în continuă creștere, a numărului de turiști în creștere și a evenimentelor desfășurate de-a lungul unui an în Cluj-Napoca, este din ce în ce mai clar că sistemul de urgență este suprasolicitat, iar introducerea defibrilatoarelor automate externe ar spori șansele de supraviețuire ale potențialelor victime. 

Defibrilatoarele automate externe sunt o modalitate ușoară și sigură prin care persoanele laice (fără pregătire medicală) pot interveni în cazul asistării unui stop cardio-respirator, scurtând considerabil timpul în care persoana afectată nu beneficiază de tratamentul corespunzător. Disponibiltiatea acestor aparate trebuie să fie una crescută într-un oraș european precum Cluj-Napoca și reprezintă o abordare modernă și necesară în ceea ce privește îmbunătățirea siguranței cetățenilor și a turiștilor’’, a scris Robert Simon, pe website-ul bugetareparticipativă.ro.

Defibrilatoare de acest fel au fost propuse și de un candidat la postul de primar din 2016, Liviu Alexa.

Votarea proiectelor se desfășoară exclusiv online, iar pentru a vota cetățenii trebuie să își creeze cont pe platforma www.bugetareparticipativa.ro.

După finalizarea etapei de vot final, se vor selecta 15 proiecte pe care primăria le va implementa, începând cu 2019. Primul proiect clasat în funcție de numărul de voturi din fiecare domeniu va fi selectat automat, iar celelalte, în funcție de numărul de voturi, indiferent de categoria din care fac parte.

Comenteaza