Mii de somaţii trimise clujenilor. Cine plăteşte impozit de cinci ori mai mare

Mii de somaţii trimise clujenilor. Cine plăteşte impozit de cinci ori mai mare
Primăria a trimis mii de somaţii proprietarilor de clădiri degradate, aceştia urmând să plătească impozite majorate substanţial.

Primăria clujeană a trimis peste 3.000 de somaţii proprietarilor de imobile care necesită lucrări de refaţadizare. Potrivit unei hotărâri de consiliu local, aceştia vor trebui să plătească anul viitor impozit majorat cu 500%, dacă nu încep imediat lucrările de întreţinere. Hotărârea îi priveşte şi pe proprietarii de terenuri care nu sunt îngrădite şi curăţate. Aceste măsuri au devenit posibile după intrarea în vigoare a noului cod fiscal.

„Am trimis peste 3.000 de somaţii pentru refaţadizarea clădirilor, data limită a fost 15 august. În cazul proprietarilor de terenuri mai este timp, le vom trimite şi acestora somaţii", a explicat viceprimarul Dan Tarcea, marţi dimineaţa, la REALITATEA FM Cluj.

Municipalitatea a început deja procesul de refaţadizare a unor clădiri din centrul oraşului pe banii săi, pe care urmează apoi să îi recupereze de la proprietari. Primul "pachet" de clădiri care ar urma să intre în reabilitare se află pe străzile Horea şi Samuil Micu, respectiv în Piaţa Avram Iancu.

"Dacă avem firme care să se înscrie la licitaţie de execuţie pentru primele trei clădiri, la începutul anului viitor vor putea începe lucrările. Legea este mult mai permisivă, îi ajută mai mult pe cei care vor să îşi refaţadizeze clădirile. Noi avem obligaţia ca, în 15 zile de la depunerea documentelor, să eliberăm autorizaţie de construire, ca oamenii să nu mai fie obligaţi să aştepte foarte mult.

Un alt lucru benefic este acela că, în cazul clădirilor-monument istoric, proprietarii pot cere 50% împrumut de la municipalitate, iar 50% să fie contribuţia municipalităţii printr-un grant. Acestea sunt principalele modificări. Mai sunt noutăţi la partea de recuperarea banilor, ce se întâmplă cu cei care nu vor să îşi refaţadizeze, la partea de coerciţie a lor, aceste lucruri vor fi discutate în cadrul unei dezbateri publice şi o să le punem într-un regulament", a spus viceprimarul.

Alte 30 de clădiri ar urma să fie modernizate de către primărie într-o a doua etapă, însă Tarcea a recunoscut că lucrurile merg greu, că sunt puţine firme care doresc să participe la licitaţii, aşa încât se aşteaptă ca al doilea lot de imobile să poată fi refaţadizate abia la finalul anului viitor.

În 2013, administraţia locală a pus la punct procedura de refaţadizare a clădirilor din centrul istoric al oraşului. Atunci, autorităţile anunţau că vor suporta 20% din costul lucrărilor, iar restul de 80% din sumă va fi acordată cu titlu de împrumut proprietarilor de clădiri care nu au bani pentru modernizare, oamenii fiind obligaţi să returneze banii în 10 ani. Dintre cei somaţi, mai puţin de 10% au fost aceia care au demarat lucrările de refaţadizare.

Comenteaza