Primăria vrea să le achite chiria în oraș locuitorilor de la Pata Rât

Primăria vrea să le achite chiria în oraș locuitorilor de la Pata Rât
Locuitorii din Pata Rât ar putea să își ia în chirie apartamente în Cluj, cu bani de la primărie.

Primarul Emil Boc a dezvăluit marți, într-o ședință de Consiliu Local, că a dorit să dedice 1 milion de euro, de la bugetul local, pentru plata chiriei în oraș a persoanelor de la Pata Rât. Desigur, în anumite condiții.

"Ne gândim de trei luni la un proiect pentru a sprijini din punct de vedere locativ persoanele marginalizate sau aflate în risc de marginalizare. Dorim să le plătim chiria, în proporții diferite. 25, 50, 75%, în funcție de numărul de copii și de situația socială. Dacă au mulți copii, poate 100%. Condiția este să muncească.

Ei își vor căuta chiria; poate nu în centru, poate mai la marginea orașului. Iar dacă se descurcă greu cu banii de chirie, deși muncesc, noi venim și le oferim o parte din sumă, în limita unui plafon. Nu știu cât, 100, maximum 200 de euro. Despre persoanele de la Pata Rât vorbim, că acolo sunt probleme.

Am văzut pe strada Cantonului oameni serioși, care sunt activi și care doresc să iasă din marginalizare. Pusesem deoparte 1 milion de euro pentru acest demers, înainte de reducerea bugetelor. Cu acești bani am fi putut sprijini 400-500, poate chiar mai multe familii. Vom vedea dacă vom avea suficienți bani în 2018", a spus Emil Boc.

Tot pentru persoanele marginalizate, municipalitatea va începe în 2018 construcția a doua blocuri sociale. Unul va fi ridicat pe strada Ghimeșului, și va avea peste 50 de apartamente, altul pe strada Sighișoara, cu peste 30 de apartamente.

De asemenea, în Borhanci ar urma să se construiască un cartier, care va conține și clădiri cu locuințe sociale. Proiectul este vechi, dar a fost blocat momentan, din cauza problemelor de trafic. În Borhanci nu se permit, în această perioadă, ridicarea unor blocuri care au mai mult de 24 de apartamente.

DECLARAȚIE
"Ideea ca primăria să suporte o parte a chiriei pentru persoanele cu risc de marginalizare am întâlnit-o și în alte localități, inclusiv la Braga, în Portugalia. Poate fi aplicată și la noi. Este perfect legală, având în vedere că există legea marginalizării sociale".
Emil Boc, primarul Clujului

Comenteaza