Rectificare de buget la CJ Cluj. Încasări cu 6% mai mici decât prognozele pe primele 5 luni

Rectificare de buget la CJ Cluj. Încasări cu 6% mai mici decât prognozele pe primele 5 luni

Consilierii județeni au aprobat la ședința de azi rectificarea bugetului general al județului Cluj în sumă de 1.563.155.000 lei.

Potrivt indicatorilor actualizați de Finanțele Publice și transmiși CJ Cluj, cotele defalcate din IVG alocare directă sunt de 185.058.000 lei, față de alocarea inițială de 178.605.000 lei, rezultând o diferență alocată în plus de +6.453.000 lei, iar cotele defalcate din IVG pentru echilibrarea bugetelor locale sunt de 25.908.000 lei, față de alocarea inițială de 26.790.000 lei, rezultând o diferență alocată în minus de -882.000 lei.

Referitor la aceste sume însă, în referatul de aprobare a hotărârii se precizează că gradul de încasare pentru cele două categorii de venituri este pentru primele 5 luni ale anului cu circa 6% mai mic decât cel estimat, din cauza crizei Covid 19.

Practic s-a încasat suma de 72.297.000 lei pentru cote defalcate din IVG alocare directă și suma de 10.375.000 lei pentru cote defalcate din IVG pentru echilibrarea bugetelor locale, o încasare cu 5.230.000 lei mai mică decât bugetul estimat pe 5 luni.

Iar aceste categorii de venituri, cu o pondere de aproximativ 57% în totalul veniturilor secțiunii de funcționare, se consideră că au un risc ridicat de nerealizare și în continuare în contextul situației epidemiologice determinată de răspândirea noului virus COVID-19.

O rectificare a fost operată și la nivelul bugetului local al Judeţului Cluj pe anul 2020 în sumă de 1.010.164.000 lei, la venituri și în sumă de 1.029.723.000 lei, la cheltuieli.

”Având în vedere că guvernul a început să acopere o parte din cheltuielile sanitare realizate în această perioadă și după cum am văzut pe plan local la Cluj-Napoca s-a revenit pentru finanțarea domeniului cultural, n-ar fi oportun să ne punem și întrebarea legată de finanțările pentru cultură, partea culturală a rămas fără niciun suport”, a spus consilierul Francis Balla.

”Ne dorim și noi să revenim și să reașezăm lucrurile și acolo. Vrem să analizăm luna aceasta, să vedem cum ne închidem cu bugetul. Dacă intrăm într-un echilibru bugetar, să revenim și să alocăm, nu știu dacă aceleași sume, dar să alocăm sume și pentru cultură, tineret, ONG-uri. Vom avea o opinie în funcție de cum se încasează banii la buget. Eu îmi doresc să putem să onorăm și alocările pentru aceste domenii, mai ales că inițial am avut ca propunere o sumă mai mare decât anul trecut”, a precizat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Rectificarea de buget a fost aprobată cu 27 voturi.

Care sunt modificările aduse prin rectificarea de buget

Bani în plus au fost alocați prin această rectificare pentru programul de reparații a drumurilor județene (5,5 milioane de lei).

De asemenea, CJ Cluj a primit din fondul de rezervă aflat la dispoziția guvernului suma de 558.000 de lei pentru acoperirea unor cheltuieli pentru personalul din servicii sociale aflat în izolare preventivă la locul de muncă, banii find incluși în capitolul ”Asigurări și Asistență Socială”, astfel: D.G.A.S.P.C. Cluj – 200.000 lei; transferuri către unitățile administrativ-teritoriale care au asigurat hrană și cazare pentru personalul din serviciile sociale aflat în izolare la locul de muncă – 150.000 lei; transferuri aferente cheltuielilor cu alocația de hrană pentru personalul din serviciile sociale private aflat în izolare la locul de muncă – 208.000 lei.

Suma de 300.000 lei a fost redistribuită de la capitolul “Acțiuni generale economice” la capitolul “Servicii și dezvoltare publică”.

În ce privește bugetul instituțiilor subordonate CJ s-au realizat următoarele modificări de buget:

- S-a suplimentat bugetul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase cu 990.000 de lei din venituri, în vederea acoperirii cheltuielilor cu stimulentul de risc.

- S-a suplimentat bugetul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie ”Leon Daniello” cu suma de 90.000 lei, sumă provenind din sponsorizări

- S-a suplimentat bugetul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii cu suma de 195.000 lei, în vederea acoperirii cheltuielilor cu stimulentul de risc și s-a redistribuit suma de 465.000, obținută din sponsorizări mii lei de la „Bunuri și servicii” la „Cheltuieli de capital”.

- S-a suplimentat bugetul Teatrului de Păpuși ”Puck” cu suma de 150 de lei provenind din sponsorizări

- S-a suplimentat bugetul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj din venituri proprii cu suma de 10.470 lei,

- La Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Cluj s-a redistribuit suma de 10.000 lei de la Titlul 10 „Cheltuieli de personal” la Titlul 20 „Bunuri și servicii”.

Comenteaza