Sediul ”verde” al Consiliului Județean, avizat la urbanism. Cum va arăta primă clădire publică ecologică din România

Sediul ”verde” al Consiliului Județean, avizat la urbanism. Cum va arăta primă clădire publică ecologică din România
Sediul ”verde” al Consiliului Județean Cluj, avizat la urbanism. Cum va arăta primă clădire publică verde din România
Sediul ”verde” al Consiliului Județean Cluj, avizat la urbanism. Cum va arăta primă clădire publică verde din România
Sediul ”verde” al Consiliului Județean Cluj, avizat la urbanism. Cum va arăta primă clădire publică verde din România

Prima clădire publică vede din România a primit avizul Comisiei de urbanism. Este vorba despre sediul Consiliului Județean Cluj care va fi extins și supraetajat.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

”Este rezultatul concursului de soluții pentru sediul CJ Cluj, prin care ne extindem pentru a-i aduce și pe colegii care lucrează în alte sedii în același loc. Nu am vrut să mergem pe conceptul uzual de clădire de birouri, ci pe cel de clădire verde, astfel încât să creăm și o piațetă în fața CJ, e nevoie de un spațiu de acest gen acolo și totodată să facem o legătură între partea de sus și jos.

Prin proiect corectăm și regimul de înălțime cu noul regim propus. De asemenea, am reglementat situația subsolului, am eliminat accesele în subsol ale bibliotecii județene din vecinătate, iar accesul se va face prin subsolul CJ”, a precizat arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță

”Proiectul reglementează atât situația juridică a parcelelor de teren, cât și situația regimului de înălțime, deoarece în Planul Urbanistic General e prevăzut P+4, iar clădirea are deja cinci etaje, și noi propunem o supraetajare”, a spus, din partea proiectanților, Cosmin Morărescu.

”Clădirea propusă e rodul unui concurs de soluții, se apropie de perfecțiune, partea de urbanism și arhitectură nu mai e cazul de comentat”, a replicat arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop.

”Membrii comisiei chiar nimic nu aveți de adăugat? Nicio frunză, nicio virgulă, domnule viceprimar nicio stație de biciclete?”, a intervenit primarul Emil Boc. ”Chiar avem locuri pentru biciclete prevăzute, și eu folosesc bicicleta pentru a veni la sediu”, i-a răspuns Salanță. ”Știe să își vândă marfa, ce să zic”, a continuat primarul Emil Boc.

”Acum așa, ca o recomandare, are și primăria un mic teren acolo, și am dori ca în acest PUZ să venim și noi la un moment dat cu ce funcțiuni ne dorim, să nu mai facem încă un PUZ deci în regulament să cuprindem o paletă largă de oportunități”, a revenit Daniel Pop. Proiectul a fost avizat.

Ce se propune prin PUZ

Proiectul clădirii verzi a fost realizat de Biroul Starh din București care a câștigat anul trecut contractul de proiectare de peste 970.000 lei. Extinderea sediului vizează parcela de 2.300 mp, concesionată de CJ Cluj de la primărie, dar au fost studiate și parcelele învecinate, cea pe care se află sediului Bibliotecii Județene (2.000 mp) și cea deținută de primărie în zonă (2.783 mp).

Prin PUZ se dorește modificarea regimului de înălțime din această zonă de la S+P+4+M, cât este actualmente, la S+P+7, adică o înălțime maximă admisă de 31 m plus abateri permise de 2m pentru spații tehnice, față de 18 m în prezent. În această reorganizare, potrivit documentației aprobate, sediul CJ Cluj va fi supraetajat cu încă un nivel, ajungând astfel la șase etaje.

”Prezența viitorului sediu al CJ este una pronunțat urbană și publică și dorește să modereze traficul intens din intersecție față de țesuturile urbane diferite. Această propunere dorește să creeze o coagulare de interes urban prin obiectul de arhitectură nou creat dar și prin funcțiunile de factură publică, recreaționale, amplasate la nivelul parterului care au menirea să atragă public”, se arată în PUZ.

Accesul carosabil pentru clădirea propusă se va păstra cel existent, și este un acces carosabil în subteranul clădirii care va deservi parțial ca și parcaj subteran. Se va desființa accesul carosabil din exterior la subsolul Bibliotecii Județene Octavian Goga (BJOG), acesta din urmă reconectându-se cu subteranul nou propus. Accesul pietonal principal în clădirea propusă se va realiza de pe partea sud-vestică a acesteia, din piațeta pietonală propusă între clădirea nouă propusă și clădirea BJOG.

Singura intervenție pe parcela din proprietatea municipiului Cluj-Napoca, ce are amenajat deja un spațiu sportiv și o pistă de biciclete, este crearea unui acces pietonal care face legătura dintre acea zonă de recreere (și accesul acesteia la cartierul rezidențial din apropiere) și zona de piațetă publică a noi amenajari exterioare a sediului CJ și a amenajării de strictă necesitate a taluzului.

Numărul de parcări auto organizat la subsolul imobilului propus va fi de 56 de locuri, realizate prin extinderea subsolului existent al clădirii CJ. Spaţiile verzi organizate pe solul natural vor ocupa minim 35% din suprafaţa totală şi vor cuprinde exclusiv vegetaţie. Sediul actual al CJ Cluj a fost inaugurat în 2011, după ce instituția a preluat clădirea care fusese inițial destinată Direcției Vamale.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza