Care e spectacolul-vedetă al Clujului, unde trebuie să-ţi cumperi bilete cu 3 luni în avans FOTO / VIDEO

Care e spectacolul-vedetă al Clujului, unde trebuie să-ţi cumperi bilete cu 3 luni în avans FOTO / VIDEO
Un spectacol de la Teatrul Maghiar a ajuns în cinci ani de la premieră la aproape 100 de reprezentaţii cu sala plină şi a strâns peste 8.500 de spectatori, în condiţiile în care la o reprezentaţie pot asista doar 90 de persoane.

Un regizor celebru şi totodată iconoclast, o trupă teatrală reper în peisajul autohton, o triadă de actori de calibru, fiecare dintre ei cu cel puţin un premiu UNITER pentru rol principal, în carieră; provocare, pasiune, recunoaştere. Acestea sunt câteva dintre ingredientele spectacolului „Unchiul Vania", montat în 2007 de Andrei Şerban la Teatrul Maghiar de Stat Clujşi care de mai bine de cinci ani se joacă cu casa închisă, iar pentru un loc aşteptarea poate dura până la 2 sau chiar 3 luni.

Spectacolul Unchiul Vania s-a jucat de 95 de ori până în prezent la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, de fiecare dată cu 90 de locuri, fiind montat în regim studio, ceea ce înseamnă 8.550 de spectatori. "Biletele se epuizează cu aproximativ 2-3 zile după apariţia programului lunar. Asta se întâmplă după mai mult de 5 ani de la premiera spectacolului, data premierei fiind 3 octombrie 2007", explică Ildikó Lőrincz, referent pentru relaţiile cu presa al Teatrului Maghiar de Stat Cluj (TMSC). În general teatrul afişează în prima parte a lunii programul pentru luna următoare, iar în 2-3 zile tichetele se epuizează, cu atât mai mult cu cât instituţia utilizează, atât vânzarea la casierie, cât şi sistemul de rezervare online.

Pentru a prinde bilet la "Unchiul Vania" spectatorii sunt nevoiţi să urmărească site-ul instituţiei, iar când se afişează programul trebuie să-şi facă rezervarea pentru luna următoare. În caz contrar, va trebui să aştepte încă o lună, pentru a-şi rezerva tichet pentru luna care urmează. Ca excepţie, luna aceasta programul teatrului a fost afişat nu doar pentru luna următoare, ci până în luna aprilie, inclusiv.  În condiţiile în care inclusiv grupuri organizate din alte oraşe vin să vadă "Unchiul Vania", tichetele pentru reprezentaţiile din februarie şi martie  au fost vândute deja (fiind vorba de câte un spectacol pe lună), astfel că mai sunt disponibile bilete doar pentru aprilie (când este programată tot o singură reprezentaţie).

Un singur spectacol aflat în prezent în repertoriul teatrului, însă mult mai recent, cu premiera în 2011, concurează cu „Unchiul Vania" în materie de succes de public (fără însă a-l egala): „Aniversarea", de Thomas Vinterberg - Mogens Rukov - Bo Hr. Hansen, regia: Robert Woodruff. În ultimii 22 de ani, de la preluarea conducerii Teatrului Maghiar clujean de către tandemul Tompa Gabor - Andras Visky, doar alte două spectacole s-au apropiat de succesul montării lui Andrei Şerban: „Cântăreata cheală" de Eugene Ionesco regizat de Tompa Gabor şi "Scaunele" de Eugene Ionesco, în regia lui Vlad Mugur.

Interesul deosebit al specialiştilor şi al publicului pentru „Unchiul Vania" nu este însă întâmplător. Abordarea regizorului sparge convenţiile teatrale; în prima parte spectatorii sunt cei care stau pe scenă în timp ce actorii aleargă pe scaunele din sală, sau umblă pe parapeţii de la etaj; în cea de-a doua parte perspectiva se schimbă foarte des, iar spectatorul este provocat să îşi "sucească gâtul" dintr-o parte în alta a spaţiului de joc, în funcţie de unde are loc acţiunea. Elementele spectaculoase, precum coborârea candelabrului de pe plafonul teatrului, până aproape de sol, utilizarea schelelor din culisele instituţiei, uneori implicând veritabile exerciţii de acrobaţie, conferă montării o spectaculozitate specială.

„Trebuie să acceptăm că piesa e mult mai misterioasă şi mai bogată decât oricare dintre noi, să acceptăm paradoxul de a fi uman şi să acceptăm că scena nu dă soluţii, ci lasă totul deschis...", afirmă, cu privire la spectacol, regizorul Andrei Şerban.

Montarea a primit şi o importantă recunoaştere formală şi a câştigat la Gala UNITER din 2008 trei din cele mai importante patru premii (în contextul în care a concurat cu celebrul spectacol „Faust" montat de Silviu Purcărete la Sibiu): cel mai bun spectacol, cea mai bună regie - Andrei Şerban şi cel mai bun actor în rol principal - Andras Hathazi, pentru rolul Vania. De asemenea a obţinut Premiul criticilor de teatru din Ungaria pentru cel mai bun spectacol al stagiunii 2007/2008. „Îmi face o plăcere deosebită să joc acest rol, este o bucurie pentru mine. De-a lungul carierei au fost doar vreo 3-4 roluri de care m-am simţit la fel de ataşat", a menţionat pentru ziuadecj.ro Andras Hathazi, unul din actorii de referinţă ai instituţiei, protagonistul rolului Vania, cunoscut deja şi publicului de cinema din filmul „Morgen".

Andras Hathazi este secondat, în celelalte două roluri principale, de alţi doi actori de calibru ai TMSC şi ai scenei teatrale româneşti, Bogdan Zsolt - doctorul Astrov şi Imola Kezdi - Elena Andreevna. Cei trei formează un trident despre care inclusiv regizorul Andrei Şerban, stabilit în SUA, a afirmat că „asemenea actori nu găseşti nici la New York". De precizat că, cu excepţia rolurilor Vania, Astrov şi profesorul Alexandr Serebreakov, interpretat de Jozsef Biro, pentru celelalte roluri există o dublă distribuţie (unele reperezentaţii sunt jucate de actorii din distribuţia 1, iar altele de cei din distribuţia 2).

„Chimia" dintre actorii TMSC şi regizorul Andrei Şerban este şi una din explicaţiile succesului remarcabil de care se bucură Unchiul Vania, consideră directorul adjunct al instituţiei, Andras Visky. Unchiul Vania este unul din spectacolele emblematice ale Teatrului Maghiar de Stat din Cluj. Este primul spectacol pe care Andrei l-a făcut cu Teatrul Maghiar. La ora aceea nu se ştia ce succes va înregistra, că altfel am fi în posesia reţetei spectacolului de succes. Este un spectacol care ocupă un loc foarte special în opera regizorală a lui Andrei Şerban. Astăzi fără Unchiul Vania montat la Cluj nu se mai vorbeşte de creaţia regizorală a lui Andrei Şerban, asta în condiţiile în care ne referim la o operă regizorală impresionantă", a punctat Visky. „A fost prima întâlnire a trupei cu Andrei Şerban, iar între regizor şi trupă a existat o chimie foarte specială. Distribuţia este cea perfectă, cee ce înseamnă foarte mult în reuşita unui spectacol. Mă refer aici şi la distribuţia dublată (cu excepţia a trei roluri celelelate au două variante de distribuţie, n.red.), care a creat un soi de dialog interior la nivelul trupei şi un soi de competiţie, foarte benefică".

Unchiul Vania - premiera 3 octombrie 2007

Distribuţia completă

Alexandr Serebreakov - József Biró
Elena Andreevna - Imola Kézdi / Enikő Györgyjakab
Sofia Alexandrovna (Sonia) - Anikó Pethő / Hilda Péter
Maria Vasilievna (Maman) - Emőke Kató / Réka Csutak
Ivan Petrovici (Vania) - András Hatházi
Mihail Lvovici Astrov - Zsolt Bogdán
Ilia Ilici Teleghin - Attila Orbán / Ferenc Sinkó
Marina Csilla Varga / Csilla Albert
Iefim Ferenc Sinkó - / Orbán Attila

regia Andrei Şerban
asistent de regie Attila Keresztes
dramaturgia Kinga Kelemen
decorul şi costumele Carmencita Brojboiu
regia tehnică Levente Borsos
sufleur Imola Kerezsy

Programat deja de două ori în această lună la Teatrul Maghiar clujean, pe 13 şi 14 ianuarie, "Unchiul Vania" va mai putea fi văzut pe 8 februarie, 8 martie şi 7 aprilie.

Comenteaza