TIFF 2013: o ediţie fără ifose, un omagiu adus cinematografiei româneşti şi un umăr de sprijin pentru debutanţi VIDEO

TIFF 2013: o ediţie fără ifose, un omagiu adus cinematografiei româneşti şi un umăr de sprijin pentru debutanţi VIDEO
S-a încheiat încă o ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), una de criză, ar spune unii. Bugetul a fost mai mic în 2013, 1,4 milioane de euro, redus faţă de anul trecut cu 300.000 de euro; 155 de filme de lungmetraj şi 35 de scurtmetraje, faţă de 199 de filme lungi şi 48 de filme scurte în 2012; bilete mai scumpe la proiecţii şi niciun invitat “glamour”.

Acest lucru s-a simţit şi la gala de închidere a festivalului, ce a avut loc sâmbătă seara la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, şi nu este nici pe departe vorba despre organizarea evenimentului: covor roşu a fost, sala teatrului era plină, câştigătorii ediţiei au fost răsplătiţi pe măsură şi Tudor Giurgiu a fost un amfitrion ce a punctat concret care este scopul festivalului, care sunt lipsurile cinematografiei româneşti, dar a şi aplaudat cu aplomb tinerele speranţe.

"Criza" a fost resimţită prin lipsa vedetelor locale şi naţionale, ce altă dată făceau paradă pe covorul roşu: de la gală au lipsit primarul Clujului, Emil Boc, conducerea Consiliului Judeţean, oamenii politici, oamenii de afaceri locali, chiar şi ministrul Culturii, Daniel Barbu, aşteptat de unii la intrare până în ultimul minut.

Cei prezenţi la gală - de la invitaţi şi până la participanţii cu bilet - au dat dovadă de bun gust în ceea ce priveşte vestimentaţia. Domnii fie au ales costumul cu papion, fie au abordat ţinute lejere, dar atent alese: blugi, geci, cămăşi fine, ghete asortate la frizuri de ultimă tendinţă. Doamnele şi domnişoarele au etalat rochii de seară vaporoase, ţinute de inspiraţie masculină, dar pline de sex-appeal ori combinaţii neconvenţionale unde detaliile au făcut diferenţa.

Ceremonia de închidere propriu-zisă a început în jurul orei 21:00, cu un discurs susţinut de regizorul Tudor Giurgu, directorul TIFF. Aesta a punctat greutăţile cu care se confruntă cinematografia românească în prezent.

"Aş vrea să le mulţumesc celor care au fost alături de noi şi anul acesta. A fost o ediţie grea şi s-a întâmplat cu ajutorul echipei şi al voluntarilor. Voi continua cu o glumă de uz intern românească, ţinuta mea din seara aceasta este ca o reuşită a "papionului" împotriva fostei conduceri a Centrului Naţional al Cinematografiei. Ne chinuim să găsim soluţii, dar din păcate încă nu ştim cum filmul românesc va funcţiona mai bine din punct de vedere instituţional. Îi rog pe cei mai tineri, care au filme scurte, să fie puţin mai hotărâţi şi să îşi spună punctul de vedere.

În ultima lună s-au mai produs două catastrofe care vor afecta grav finanţarea filmului românesc: banii pe care îi primieam din publicitate pentru a face filme sunt acum suspendaţi între clienţi şi televiziune, iar parlamentul a luat o hotărâre prin care s-ar părea că cinematografia nu va mai lua bani nici de la televiziunea publică. În acest context vreau să îi felicit pe cei ce au produs filmul "Love Building", un proiect cu buget de scurtmetraj- şi să le urmăm exemplul", a declarat Giurgiu.

De asemenea, Giurgiu a rugat autorităţile publice din ţară să ia exemplul Clujului şi să modernizeze sălile de cinematograf: Victoria a fost digitalizat cu doar câteva zile înainte de festival, iar primăria a suportat 50% din costuri.

Premiile TIFF 2013 s-au îndreptat înspre toate colţurile mapamondului, iar mulţi dintre câştigători se află la început de carieră. Anul acesta, festivalul a dat o importanţă deosebită actorilor şi producţiilor româneşti: pe scenă a urcat cea de a doua serie de actori "10 pentru film", între care se numără şi cei de la teatrele clujene Balázs Bodolai şi Irina Wintze, iar Laura Căpăţână Juler, Radu Jude, Andrei Tănase, Cecilia Felmeri, Paul Negoescu, Bogdan Toma, Radu Bărbulescu, Marius Iacob, Teona Galgoţiu, Marc Solomon şi Eva Todică au plecat acasă cu câte un trofeu pentru scenariu ori pentru regie.

Trofeul Transilvania 2013 a fost câştigat de lungmetrajul indian "Corabia lui Tezeu", de Anand Gandhi. Premiul a fost înmânat unui membru al echipei filmului de către actriţa Luminiţa Gheorghiu şi de cineastul ceh Jiří Menzel.

Filmul prezintă o fotografă ieşită din comun se luptă cu pierderea geniului său intuitiv ca urmare a unei operaţii chirurgicale. Un călugăr erudit se confruntă cu o dilemă etică atunci când trebuie să aleagă între principii şi moarte. Un tânăr dealer la bursă ia urma unui rinichi furat şi învaţă cât de complicată poate fi moralitatea. Urmând traiectoriile separate ale acestor trei călătorii filozofice şi inevitabila lor convergenţă, "Ship of Theseus" explorează probleme ridicate de identitate, justiţie, frumuseţe, sens şi moarte.

Gala a fost presărată cu trei momente emoţionante, momente ce au ridicat sala în picioare şi au provocat ropote de aplauze: acordarea Premiilor pentru întreaga carieră şi cel de excelenţă. Primul Premiu pentru întreaga carieră l-a primit compozitorul de muzică de film Adrian Enescu. Trofeul i-a fost înmânat de Andi Moisescu. Cel de-al doilea premiu a ajuns la regizorul ceh Jiri Menzel, un om de geniu care frapează prin simplitatea cu care trăieşte, dar şi prin francheţe.


"Orice premiu pe care îl primesc îl primesc cu oarecare temere. Pe premiu scrie "Întreaga carieră". Îmi aduce aminte de o scenă dintr-un film de Forman, şi anume că e bine că îl primim înainte să murim. Am descoperit în aceste zile că România nu e atât de departe de Cehia, cum pare când te uiţi pe hartă", a spus regizorul, care a mărturisit că s-a bucurat de Cluj şi de oamenii din jurul său. "M-a emoţionat grija pe care mi-au acordat-o organizatorii şi m-a emoţionat şi numărul de spectatori care au fost să îmi vadă filmul meu, un film vechi. Înseamnă că a fost un public foarte intelligent. M-am simţit foarte răsfăţat. Când am fost adus la hotel, în prima zi, am primit o geantă cu cadouri, iar printre acestea am găsit un prezervativ. Vă mulţumesc că aţi avut încredere în vitalitatea mea. Asta e ceva ce nu o să uit", a spus Menzel, spre amuzamentul asistenţei.

Premiul de excelenţă i-a fost înmânat Luminiţei Gheorghiu (protagonista spoturilor TIFF de anul acesta) de actriţa Cristina Flutur, alături de directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov.

"Mă copleşeşte acest premiu. Mi se spunea Prinţesa Noului Val. Ei glumeau, eu i-am luat în serios, pentru că îmi convenea. Suna tinereşte. Dar, acum, excelenţă înseamnă că nu mai pot să greşesc. Aşa că o să împart acest premiu cu toţi cei cu care am lucrat. Poate aşa o să fiu o tânără speranţă excelentă. Mă duc în culise să iau un extraveral", a spus actriţa.

Cea de-a XII-a ediţie a TIFF a început în 1 mai şi se va încheia duminică, 9 iunie.

VEZI lista completă a CÂŞTIGĂTORILOR TIFF 2013

GALERIE FOTO Gala de închidere TIFF 2013

Etichete
Comenteaza