Dezvoltator imobiliar la Cluj: “Băncile au oprit prea repede finanțarea”

Dezvoltator imobiliar la Cluj: “Băncile au oprit prea repede finanțarea”

Dezvoltatorii au nevoie de credite pentru construirea noilor proiecte rezidenţiale, însă criza coronavirusului a determinat câteva bănci să oprească finanţarea, susțin reprezentanții Maurer Imobiliare, care construiește locuințe în Cluj.

Grupul şase şantiere în lucru în mai multe oraşe în care este prezent, printre care Cluj, Constanţa, Braşov şi Sighişoara, iar în Sibiu ia în calcul o nouă dez­voltare, conform ZF.

„Pandemia ne-a prins într-o perioadă în care aveam nevoie de lichiditate, cu trei finanţări bancare care trebuia să fie semnate. Colacul de salvare l-a reprezentat o finanţare pe care am primit-o de la CEC Bank şi ne-a ajutat să ieşim din această perioadă.

Băncile nu au refuzat finanţarea, dar au pus-o pe hold. Cel mai probabil se aşteptau la o scădere mult mai mare a pieţei prin prisma fricii legate de închiderea şantierelor, însă noi am luat toate măsurile necesare, nu am avut niciun caz de Covid-19 şi niciun şantier nu a fost blocat“, a declarat Adela Antone, chief operating officer la Maurer Imobiliare Group.

Preţurile nu vor scădea deoarece actualele locuinţe sunt construite în baza unor contracte stabilite cu furnizorii, în opinia dezvoltatorilor. „Preţurile au scăzut. Preţurile materialelor de construcţie nu au scăzut, avem contracte în desfăşurare. Noi am optat să cumpărăm loturi mari, cu un preţ pe metru pătrat mai mic. Nu construim pe 5.000 mp pentru că noi construim ansambluri rezidenţiale.

Au existat şi anulări, dar foarte puţine, 10-14, punctual rezolvate. Clienţii fie lucrau în HoReCa şi nu au mai primit finanţare, sau clienţi care erau nagivatori şi nu ştiau cum vor evolua lucrurile. Cei care cumpărău două-trei apartamente şi au ales să cumpere unul singur. Acum stocul de comenzi ne-ar permite să construim încă un an de zile de acum înainte“, a spus Adela Antone.

Comenteaza