Patru ofertanți pentru Oltchim. Vuza, printre pretendenți

Patru ofertanți pentru Oltchim. Vuza, printre pretendenți
Ministerul Economiei a primit patru oferte pentru preluarea activelor combinatului, pentru care statul român vrea să obțină cel puțin 307 milioane de euro.

“Parcursul procedural în procesul competitiv al vânzării de active se află într-un punct foarte avansat. Procedurile sunt complexe și necesită o perioadă de timp pentru o execuție exemplară. Avem expectanță pentru un deznodământ pozitiv în cazul insolvenței Oltchim, având în vedere finalizarea cu succes a primei faze a procedurii de vânzare de active, marcată de depunerea de oferte neangajante, atât de către investitori care și-au manifestat deja interesul, dar și de alţii, mai noi, interesați de preluarea activelor.

Combinatul are o importanță deosebită atât pentru economia locală, cât și națională, datorită potențialului enorm existent pe piața internă și pe piața regională. Sub administrarea actuală combinatul a înregistrat rezultate bune, chiar și în contextul fiscal în care își desfășoară activitatea, existând posibilitatea succesului economic pe termen mediu și lung.

Avem încredere că Oltchim va rămâne, prin continuarea eforturilor de realizare a planului de reorganizare o companie echilibrată ca structură și produse, un centru de excelență, capabil să-și consolideze poziția ca etalon regional, în condițiile reașezării pieței central-est europene în domeniul chimic”, a transmis ministrul Alexandru Petrescu.

Două companii au anunţat până la termenul limită de depunere a ofertelor neangajante, 23 ianuarie, că sunt interesate să preia activele: Chimcomplex, societate controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza, care să o integreze într-o structură alături de Someș Dej, şi grupul germano-polonez PCC, acţionar minoritar al Oltchim.

În 2016, statul român a scos Oltchim Râmnicu Vâlcea la vânzare pe nouă pachete de active. Planul de reorganizare prevede vânzarea acestora pentru cel puţin 307 milioane de euro. Oltchim a intrat în procedură de insolvenţă în 2013, iar consorţiul format din Rominsolv şi BDO Busines Restructuring a fost numit administrator judiciar.  

Companiile care vor cumpăra activele nu preiau datoriile combinatului, dar nici contractele cu clienţii nu sunt transferate către cumpărători, care nu au nicio obligaţie de a prelua actualii angajaţi, arată un document pregătit de consultantul selectat pentru privatizare, AT Kearney Management Consulting. Societatea a înregistrat în primele nouă luni ale anului trecut un profit net de 16,1 milioane lei, comparativ cu pierderi de 15,7 milioane în perioada similară din 2015.

Comenteaza