Aplicaţie gratuită care cartografiază un milion de adrese poştale, dezvoltată la Cluj, lansată marţi

Aplicaţie gratuită care cartografiază un milion de adrese poştale, dezvoltată la Cluj, lansată marţi
Compania clujeană de IT care s-a ambiţionat să facă o hartă a drumurilor diin România mai exactă decât Google Maps anunţă azi că a lansat o aplicaţie gratuită pentru telefoane mobile, al cărei scop e să găsească cel mai scurt drum spre destinaţie.

Aplicaţia Scurtătura a fost lansată în 15 octombrie şi e gratuită.

MicroMapper a cartat în 12 ani de la înfiinţare 220.000 de kilometri de străzi și peste un milion de adrese poştale. Pentru că foloseşte un program deja testat în Ungaria, Scurtătura poate dirija maşina până la numele străzii şi la numărul topografic al destinaţiei. "Ne încredem în puterea acestui element de noutate, și anume selectarea adresei precise, corecte și integrale, precum și în alte foloase mai mari pe care le obțineți întrebuințând Scurtătura", spune directorul MicroMapper, Jozsef Kuszalik.

Kuszalik Jozsef e asociat în firmă împreună cu omul de afaceri Voicu Oprean, fondatorul AROBS. A început în urmă cu 12 ani să creeze o hartă exactă a mai multor oraşe din ţară şi, din 2009, a primit o infuzie de capital de 100.000 euro de la Oprean, plus, în ultimul an, o sumă de aproximativ 180.000 de lei de la UE, bani gratuiţi.

"Am comparat hărţile noastre cu Google Maps şi altele, iar a noastră e mai bună", spune Kuszakil. "E mai detaliată, cuprinde puncte de interes, iar în oraşe, la blocurile de locuinţe, datele sunt la nivel de scară şi apartamente; am făcut un fel de mini-recensământ, în 41 de reşedinţe de judeţ ştim şi populaţia, iar în 190 de oraşe din ţară ştim exact şi numărul de apartamente".

Cu 222.000 km de străzi cartografiate, harta e cea mai completă hartă a României, spune el: "În prima fază ne-am documentat după hărţi vechi topo, corectate după aceea cu un şir de date achiziţionate de la o firmă ce urmăreşte flotele de maşini; Aşa am crescut precizia hărţilor topografice vechi. Am mers în fiecare oraş, pe fiecare drum, şi am parcurs efectiv cu maşinile de teren şi am colectat aceste informaţii.

Firma, înfiinţată în 2001, are acum 15 angajaţi, şi a primit în februarie anul trecut o sumă gratuită de 113.800 lei bani nerambursabili într-un proiect cu o valoare totală de 158.200 de lei depus la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest.

Aplicaţia Scurtătura e disponibilă pe Google Play.

Comenteaza