„Astralistul” Dorel Goia şi-a cumpărat fabrică în Serbia

„Astralistul” Dorel Goia şi-a cumpărat fabrică în Serbia
Omul de afaceri clujean a achiziţionat, prin grupul său industrial Teraplast, un producător de materiale de construcţii din Serbia, investiţie pentru care va pune la bătaie 11 milioane de euro. „Vrem să devenim un exemplu pentru companiile româneşti care până acum nu au avut acest curaj”, motivează Goia.

Grupul Teraplast, cel mai mare procesator de PVC din România şi unul dintre principalii producători de materiale pentru piaţa construcţiilor şi a instalaţiilor, a preluat producătorul de panouri sandwich Interlemind, valoarea tranzacţiei fiind de 4,3 milioane de euro. Teraplast va  aloca anul acesta 11 milioane de euro pentru Serbia, sumă ce include valoarea achiziţiei fabricii, investiţii de 2,7 milioane de euro în dezvoltare şi capital de lucru de 4 milioane.
 
Compania achiziţionată are o capacitate de producţie similară celei a subsidiarei TeraSteel, adică 2,2 milioane mp/an, dar şi aceleaşi utilaje. Fabrica din Serbia va deservi ţări ca Serbia, Bulgaria, Macedonia, Bosnia, Croaţia şi Muntenegru, dar şi pieţe secundare precum Ungaria, sudul  României sau nordul Greciei.

Potrivit estimărilor Teraplast, aceste pieţe au în 2017 un potenţial de 9,6 milioane mp, respectiv de 153 de milioane de euro. Piaţa panourilor din Serbia este estimată la 2,3 milioane mp, dintre care 20% producţie locală, diferenţa fiind importuri. În România producţia locală reprezintă 80%, cu nouă fabrici de panouri termoizolante. TeraSteel vinde 33% din producţia realizată aici pe pieţele externe.

Oportunitate speculată în Balcani
 
„Achiziţia din Serbia face parte din strategia Teraplast de a creşte volumul vânzărilor şi profitabilitatea. TeraSteel exportă în Serbia, Bulgaria, Muntenegru şi Slovenia de doi ani, iar prin fabrica de la Leskovac ne propunem să creştem exponenţial vânzările în Balcani. Suntem convinşi că Teraplast poate să devină un exemplu pentru companiile româneşti care până în acest moment nu au avut curajul sau nu au fost încurajate să deschidă fabrici pe pieţele externe. 
 
În schimb, firmele din Polonia, Rusia sau Ungaria au deschis fabrici în România şi sunt foarte active în zona construcţiilor. Prin cele două achiziţii de anul acesta Teraplast va ajunge să consume în 2018 capacitatea de producţie a unui combinat mediu, 70.000 de tone de tablă, în valoare de 55 de milioane de euro”,
susţine preşedintele Teraplast, Dorel Goia.
 
Grupul include compania Teraplast Bistriţa (producător de ţevi, granule şi profile din PVC), TeraSteel (producător de panouri sandwich şi structuri metalice zincate), Teraglass (producător de ferestre şi uşi din PVC), Teraplast Logistic (coordonează activităţile logistice ale grupului) şi Politub (producător de ţevi din polietilenă). Teraplast şi-a bugetat pentru 2017 afaceri la nivel de grup de 434 milioane de lei şi un profit net de 38,1 milioane de lei. 

Lideri de piaţă în sectorul construcţiilor
 
Aceasta activează pe pieţele de instalaţii şi amenajări, profile tâmplărie, panouri sandwich şi structuri metalice zincate, tâmplărie termoizolantă şi granule PVC şi deţine poziţii de top pe o mare parte din aceste pieţe. Compania-mamă este lider de piaţă pe segmentele de canalizări exterioare şi granule şi al doilea jucător de pe piaţa de canalizări interioare. TeraSteel este al doilea jucător de pe piaţa de panouri sandwich şi, începând de anul trecut, liderul pieţei de structuri metalice zincate din România. 
 
Cel mai mare acţionar al Teraplast este Dorel Goia (cu 46,7%). AICI Cluj este o altă societate din domeniul construcțiilor la care acesta e acționar. El a debutat în afaceri după 1990, prin înființarea împreună cu președintele Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, a producătorului de mezeluri Maestro Industries, achiziționat de compania Caroli Foods cu 5 milioane de euro în 2006. Goia deține clădirea de birouri Maestro Business Center, împreună cu Ciorcilă, și controlează cel mai mare operator de restaurante din Cluj, La Casa.
 

Vânzarea Astral, sursă de capital 
 
Goia a fost unul dintre fondatorii Astral Telecom Cluj (ATC), în 1992, operator TV cablu achiziţionat în 2005 de UPC România, companie deţinută de holdingul american Liberty Global, ce îngloba UnitedGlobalCom şi Liberty Media. Tranzacţia s-a realizat pentru 416 milioane dolari. Printre acţionarii ATC se numărau, la momentul vânzării, fondurile de investiţii Cresianco Limited, Dixon Investments, Bridgecom, Wordfield, Dealgate, iar printre persoanele fizice, Horia Ciorcilă, Nicolae Pop Baldi, Bela Urasi, Sorin Ghite, Valentin Nicola, Aura Oprea, Ioan Goia sau Dorel Goia. 
 

Fostul şef al Teraplast vine cu banii la Cluj
 
Emanoil Viciu şi-a investit o bună parte din banii obţinuţi din vânzarea acţiunilor pe care le avea la procesatorul PVC într-o afacere în zona hotelului Napoca, într-o clădire care urmează să fie funcţională din toamnă. Centrul de design este deja funcţional şi are departamente de creaţie, inginerie-cercetare, producţie-prototipizare, logistică-vânzări. Investitorul bistriţean a obţinut anul trecut 2,6 milioane de euro prin vânzarea a jumătate din pachetul de acţiuni deţinut la Teraplast Bistriţa. Tranzacţia a fost intermediată de Raiffeisen Bank, participaţia sa la Teraplast scăzând de la 8,7 la 4,6%. Acesta s-a retras din conducere în 2008, apoi şi din consiliul de administraţie.

Comenteaza