Băncile greceşti, ţintă pentru Cluj

Băncile greceşti, ţintă pentru Cluj
Două dintre entităţile din România ale băncilor cu capital grecesc se află în vizorul Băncii Transilvania (BT), potrivit informaţiilor din piaţă. Competitorul cel mai important al băncii din Cluj este grupul ungar OTP, cu 1 miliard de dolari disponibil pentru achiziţii în Europa de Est.

Negocierile pentru vânzarea Băncii Româneşti (BR) se apropie de final, urmând să fie anunţat numele instituţiei de credit care va cumpăra entitatea. OTP Bank este favorită să achiziţioneze Banca Românească, potrivit surselor Bursa.ro: „Preţul tranzacţiei va fi între 40 şi 60 de milioane de euro, în funcţie de anumite elemente”.

Cumpărătorul va prelua şi datoria de 550 de milioane de euro pe care BR o are de plătit către acţionarul National Bank of Greece, suma trebuind rambursată băncii mamă. Pe lângă OTP Bank, în cursa pentru preluarea BR se mai află şi BT. 
 
Niciuna din cele două bănci interesate de BR nu ar fi la prima achiziţie, în ultimii ani acestea finalizând şi alte tranzacţii. În 2016, banca din Cluj a anunţat finalizarea procedurilor privind fuziunea prin absorbţie cu Volksbank România, iar OTP a cumpărat Millennium Bank în cadrul unei tranzacţii evaluate la 39 de milioane de euro. 

OTP şi BT s-au arătat interesate şi de achiziţionarea Bancpost, potrivit informaţiilor din piaţă. Termenul de depunere a ofertelor ar urma să fie săptămâna viitoare, după care vor mai fi necesare cel puţin două luni până la adoptarea unei decizii. Eurobank urmează să finalizeze, până la sfârşitul anului în curs, vânzarea subsidiarei sale din România, sfârşitul programului de restructurare a activităţilor externe ale grupului bancar elen.
 
Grupul bancar ungar are la dispoziţie 1 miliard de dolari pentru achiziţii în Europa de Est. Bancpost, cu active de 3,4 miliarde de euro şi 2.255 angajaţi, are 174 de sucursale în România, una dintre cele mai mari pieţe ale Eurobank din afara Greciei. Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei deţine 2,4% din Eurobank, al treilea creditor elen.

Activele BT erau anul trecut de 51 de miliarde de lei, numărul doi în România, după BCR, creditele nete, de 27,2 miliarde, iar resursele atrase de la clienți, de 41,9 miliarde, potrivit raportului anual al Consiliului de Administraţie. „Suntem deschişi şi interesați de eventuale achiziții, dar orice decizie de acest tip va fi rațională, va trebui să facă sens pentru noi, respectiv să fie complementară şi să adauge valoare”, a declarat Horia Ciorcilă, preşedintele băncii.

Comenteaza