Clujenii fac produse tehnologice pentru 20% din traficul aerian mondial

Clujenii fac produse tehnologice pentru 20% din traficul aerian mondial

O echipă de la Cluj-Napoca dezvoltă produse tehnologice pentru marile aeroporturi ale lumii: Abu Dhabi, Frankfurt, Heathrow, Amsterdam sau Doha.

În birourile AirportLabs, cei 40 de specialiști reușesc să dezvolte produse ce ajută peste 20% din traficul aerian mondial, spune Ligiu Uiorean, fondator și director, potrivit Start-up.ro. AirportLabs e o companie de tehnologie ce dezvoltă produse dedicate industrii aeronautice mondiale.

Uiorean a înființat-o în 2015. A absolvit Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, a lucrat aici în firme de inginerie și proiectare, dar și la Londra. Ulterior a plecat în Emiratele Arabe Unite, unde a condus proiecte aeroportuare de anvergură.

A creat o companie dedicată acestor industrii, bazându-se pe o echipă cu experiență în software, project management, inteligență artificială, hardware și matematică. Community App e un produs ce permite colaborarea în timp real între companii și aeroporturi.

Pe lângă acesta, AirportLabs a dezvoltat VisionAir, sistem de afișaj al zborurilor către pasageri și AirportLabs Data Router, integrator de date aeronautice. Cu aceste produse și cu experiența din spate, clujenii au implementat soluțiile pe aeroportul Gatwick (Londra), în Dubai și Edinburgh.

Echipa de la Cluj a creat produsul Laminar, ce optimizează fluxul de persoane, dar și GCAM, care optimizează procesarea avioanelor la sol.

„Aeroporturile fac bani în general din parcări și duty-free, deci scopul Laminar e să ducă pasagerii din parcare în zona de shopping și să le permită să își petreacă timpul de așteptare acolo. Realizează asta folosind senzori care stabilesc poziția persoanelor în zona monitorizată, măsoară timpul de așteptare la coadă, viteza de deplasare a cozilor”, spune Uiorean.

VisionAir, dezvoltat de AirportLabs, direcționează pasagerii către coada cea mai scurtă, iar în zona de duty free le comunică în timp real ce timp de așteptare mai au până trebuie să se deplaseze la poartă. Acestea includ tehnologia peste tot în aeroport pentru a ajuta atât angajații să ia decizii mai bune, dar și pasagerii.

A treia generație de produse e bazată pe managementul total al aeroportului. „Am lansat deja RealTime – platformă destinată centrelor de comandă și control, ce oferă vizibilitate în timp real a tot ce se întâmplă într-un aeroport, atât pe partea de pasageri cât și pe cea de persoane”, afirmă fondatorul AirportsLab.

Soluțiile de la Cluj înlocuiesc metode analogice sau operațiuni manuale asistate digital, dar neautomatizate. De curând, AirportLabs a aplicat soluțiile sale pe aeroportul din Frankfurt, parte dintr-un proiect european mai amplu, dedicat îmbunătățirii predictibilității, eficienței și capacității de reacție.

Într-o situație de criză clujenii au reușit să implementeze una dintre cele mai complexe soluții în doar trei ore la Dubai, cu toată echipa lucrând de aici. Acum soluțiile sunt prezente în Dubai, Londra (Gatwick, Heathrow, Stansted, Luton), Amsterdam, Munchen, Hamburg, Frankfurt, Manchester, Copenhaga, Bruxelles, Milano (Linate și Malpensa), Doha, Riyadh, Birmingham, Edinburgh, Leeds, East Midlands, Bristol, Bangalore, New Delhi.

Comenteaza