Clujenii vor da mai puțin pentru salubrizare decât locuitorii altor mari orașe

Clujenii vor da mai puțin pentru salubrizare decât locuitorii altor mari orașe

Taxa pe salubrizare plătită în acest an la Cluj-Napoca va fi mai mică față de cea din orașe cu număr mare de locuitori din România. 

Sibienii care locuiesc singuri vor plăti cea mai mare taxă de salubrizare din ţară, dacă regulamentul supus votului Consiliului Local va fi adoptat în forma în care a fost pus în dezbatere publică, potrivit Mediafax. Taxa va fi de trei ori mai mare faţă de Bucureşti, Cluj-Napoca sau Iaşi.

Operatorul de salubritate Soma îşi doreşte schimbarea regulamentului actual, când plata se face per persoană, într-un tarif unic pe gospodărie, indiferent de numărul de persoane care trăiesc în respectivul spaţiu.

Potrivit regulamentului pus în dezbatere publică, tariful per gospodărie pentru toţi sibienii va fi de 430 lei/an (pentru abonamentul Practic). Aceasta înseamnă 35,83 de lei pe lună pentru cei care locuiesc singuri, de trei ori mai mult decât au plătit până în decembrie 2020, deşi cantitatea lor de deşeuri nu s-a schimbat.

Practic, într-un an, familia nu mai are taxă de salubrizare de peste 570 de lei, ci va plăti la fel ca cel singur, respectiv 430 de lei. Odată cu intrarea în vigoare a noului regulament, la Sibiu va fi cel mai mare tarif pentru salubritate din ţară. Pe site-urile a 10 primării consultate nu a fost găsit vreun caz în care taxarea să fie făcută pe gospodărie.

Locuitorii din Bucureşti plătesc 11,7 lei de persoană. În Cluj-Napoca, tariful e de 10,93 lei/persoană. Deşi în fundamentarea proiectului de hotărâre de consiliu local tariful plătit de o persoană fizică pe lună s-a majorat scriptic de la 10,93 la peste 14 lei, pe facturi va apărea preţul vechi, ca urmare a subvenţiei acordate din bugetul local.

Braşovenii plătesc salubrizarea 14,17 lei/persoană. În judeţul Timiş, salubrizarea îi costă pe locuitori 12,42 lei, cu TVA, de persoană, tarif stabilit în iunie 2020 pentru localităţile care aparţin zonei 1 a judeţului. În Iaşi, un locuitor al oraşului plătea 14,59 lei, dar s-a majorat la 18,09 lei/persoană.

Două persoane plătesc în Iaşi, de la 1 ianuarie, 30,96 faţă de 25,03 lei. Hotărârea privind majorarea tarifului a fost aprobată în noiembrie 2020. Oradea are un tarif la salubrizare de 11,60 lei/persoană, stabilit la 1 ianuarie 2020, când preţul a crescut cu 7,63%.

Cetăţenii care locuiesc la bloc în Craiova plătesc 7 lei/persoană, iar Consiliul Local Galaţi a aprobat, în 2019, două hotărâri care modifică taxa specială de habitat (salubritate) şi tarifele practicate de Serviciul Public Ecosal privind colectarea deşeurilor. Taxa de habitat a crescut la 90,27 lei/an/persoană, faţă de 86 de lei, mai puţin de 10 lei/lună. În Baia Mare, de la 7 lei/lună se doreşte scumpirea cu 57%, deci s-ar ajunge la 11 lei/lună/persoană.

În Alba Iulia, cetăţenii plătesc, din 2019, de când s-a schimbat operatorul, un tarif de colectare a gunoiului de 9,97 lei/persoană fizică, respectiv 166 lei/mc. În cazul persoanelor fizice, aplicarea tarifului s-a schimbat: nu va mai fi aplicat luând în considerare numărul persoanelor din gospodărie, ci numărul de pubele. Astfel, preţurile pornesc de la 26,16 lei per pubelă de 60 de litri şi ajung la 1.209 lei pentru un container de 1.100 de litri.

Comenteaza