Clujul, oraș al berii artizanale. Topul microberăriilor din România

Clujul, oraș al berii artizanale. Topul microberăriilor din România
Degustare de bere artizanală într-un local din Cluj-Napoca | Foto: Bere a la Cluj

30 de microberării şi-au făcut loc pe harta fabricilor de bere de pe plan local, cele mai multe fiind puse pe picioare de antreprenori din capitala şi din vestul ţării. După dezafectarea fabricii Ursus și transformarea ei în afacere imobiliară, micii berari sunt cei care au preluat ștafeta.

Topul berii artizanale

* București: Plan Beer, Three Happy Brewers, Oriel, Perfektum, Ground Zero, Amon Ra Olovina, Partos Beer, Atelierul de Bere, White Collar Brewing
* Cluj: Hophead Brewing, Bere a la Cluj, Kutuma
* Ilfov: Hop Hooligans, Calor Beer, Amstad Beer
* Iași: Capra Noastră, Cearfisă, Șapte Coline
* Timiș: Terapia Clinica de Bere, Bere Sara, Bereta
* Sibiu: Nembeer, Urban Brewery, Berăria Sibiu
* Mureș: Ignat Brewery, Lăpușna
* Vrancea: Zboina, Vinexport 

Sursa: ZF

Analiza pe baza datelor de la Registrul Comerţului şi din piaţă a luat în calcul microberăriile, nu şi barurile care realizează propria bere sau producătorii de bere de casă. Hophead Brewing, Bere a la Cluj și Kutuma sunt afacerile din Cluj cuprinse în acest top, cu toate că și localul Klausen Burger fabrică astfel de sortimente de bere (Arrogant, Gorun, Indigen, Corvus, Red Revolution).  

Tinerii pasionaţi de acest produs au adus „febra“ berii artizanale din ţări precum SUA sau Belgia, unde conceptul este bine dezvoltat, au investit în echipamente şi au dus produsele create de la zero în lanţuri de supermarketuri şi hipermarketuri, dar şi în baruri şi magazine de specialitate.

În Europa, cele mai multe microberării sunt în Marea Britanie, Italia, Germania, Franţa, Elveţia, Spania. În Marea Britanie sunt 2.000 de microberării, în Franţa 1.000, în Cehia, Italia şi Spania, câte 400. Totuși, companiile multinaţionale prezente în România care produc local au cele mai mari vânzări.

Treptat, micile afaceri din domeniu încep să ocupe un procent important din consum. Microberăriile produc între 1.000 şi 8.000 de litri, iar cele mai cunoscute din ţara noastră ajung şi la 20.000 de litri. Anual, un român consumă în medie 80 de litri de bere.

„Ursus era iniţial o bere de Cluj, apoi a ajuns să fie produsă de sud-africani, apoi de japonezi, iar cei de acolo se uită doar la cifre. Asta este soarta berii industriale. Poate era altfel era dacă proprietarii erau români”, a declarat Ferencz Vigh, inițiatorul afacerii Bere a la Cluj. 

Vechea berărie din Turda, construcție industrială realizată în anii 1796-1814, la comanda unui evreu înstărit, a fost cumpărată ulterior de omul de afaceri Herman Auslander, închisă în timpul celui de-al doilea război mondial, iar apoi aici s-a produs berea Ursus.

VEZI Cum berea de Cluj renaște în Baciu

În 1992 a fost preluată de Brau und Brunnen (Germania), iar în 1996, de South African Breweries, care a dezafectat-o, producţia fiind mutată din Cluj-Napoca. Aceasta a închis ulterior şi fabrica, de unde a concediat 150 de angajați, motivând scăderea cererii şi locaţia improprie producţiei. Ursus se fabrică acum la Buzău.  

Comenteaza