Cum se privatizează Oltchim

Cum se privatizează Oltchim
Administratorii judiciari ai Oltchim recomandă privatizarea Oltchim fie prin fie crearea unui special purpose vehicle, care să preia activele funcţionale ale combinatului, fie prin separarea activelor viabile de cele neviabile.

"Este totuşi posibilă reorganizarea judiciară a Oltchim, dar apoi Oltchim va trebui privatizată către un investiror strategic din zona chimică sau petrochimică, care poate să aducă materia primă şi să distribuie produsele. Recomandăm privatizarea fie prin constituirea unui Oltchim 2, un special purpose vehicle, care să preia de la Oltchim prin aport de capital social activele funcţionale, inclusiv o parte din salariaţi, iar Oltchimul vechi să rămână cu activele nefuncţionale, fie prin separrea activelor viabile de cele neviabile", a declarat miercuri într-o conferinţă de presă avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre administartorii judiciari ai Oltchim.

Piperea a precizat că printre persoanele responsabile pentru intrarea în insolvenţă a Oltchim se numără foştii directori generali şi executivi ai companiei din perioada 2009-2012, precum Constantin Roibu, Olaru, Vasila Măndica, Veronica Preoteasa sau Daniel Mihăiescu.

De asemenea, responsabili sunt toţi membrii Consiliului de Administraţie ai combinatului, a spus Piperea, adăugând că lista vinovaţilor, care cuprinde 20-30 de persoane, nu este exhaustivă.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, în conferinţă, că băncile comerciale creditoare cărora administratorii judiciari ai combinsatului s-au adresat pentru contractarea unui împrumut de cel puţin 10 milioane euro solicită administratorilor judiciari un program de eficientizare a combinatului, astfel ca banii să nu fie irosiţi.

Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, parte a reţelei grupului internaţional BDO, reprezentată de Niculaie Bălan.

"Cifra de afaceri era fictivă. În Oltchim nu se muncea, se lăsa impresia unei păci sociale. Preluarea petrochimiei de la Arpechim a fost un dar otrăvit", a adăugat Piperea.

Cauzele insolvenţei Oltchim sunt deciziile manageriale greşite, vânzările în pierdere, tranzacţiile companiei cu firme controlate de conducerea combinatului şi remunerarea non-performanţei, potrivit administratorlor judiciari ai companiei.

"Practic, Oltchim nu a mai aparţinut acţionarilor săi, ci traderilor, care erau controlaţi, direct sau indirect, de managementul combinatului", a spus Piperea, prezentând raportul privind cauzele care au generat insolvenţa.

Raportul preliminar privind cauzele insolvenţei Oltchim, prezentat la finele lunii februarie, arăta că achiziţia activelor de petrochimie ale Arpechim, necorelarea dintre evoluţia salariilor şi cea a veniturilor companiei şi existenţa unor firme care erau şi furnizori şi clienţi ai companiei au fost principalele motive ale situaţiei în care se află combinatul.

Oltchim a intrat în insolvenţă la finele lunii ianuarie, după ce o încercare de privatizare a eşuat anul trecut pentru că Dan Diaconescu, câştigătorul licitaţiei, nu a achitat banii pe pachetul majoritar de acţiuni deţinut de stat.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a dat ca exemplu atunci, la prezentarea raportului, patru firme care acţionau atât în calitate de clienţi cât şi de furnizori pentru Oltchim, în care fostul director general al combinatului Constantin Roibu şi membri ai familiei acestuia sunt administratori sau acţionari.

 

Etichete
Comenteaza