Dezvoltatorii de birouri din Cluj aruncă pe piață 43.000 mp

Dezvoltatorii de birouri din Cluj aruncă pe piață 43.000 mp

Investitorii în spațiile de birouri pregătesc la Cluj clădiri pe o suprafață totală de 43.000 mp în acest an. Timișorenii sunt mult mai activi, cu investiții duble față de cele de aici, iar capitala va genera suprafețe de birouri de cinci ori mai mari decât la Cluj.

Cererea de birouri din afara Bucureștiului – Timișoara, Brașov, Craiova, Iași și Cluj-Napoca a totalizat în primul trimestru 17.000 mp, conform unui raport al companiei de consultanță imobiliară JLL România. Jumătate din cererea din afara capitalei a fost înregistrată în Timișoara (8.239 mp), în timp ce 30% din spațiile închiriate (5.100 mp) au vizat Cluj-Napoca. Firmele de tehnologia informației, servicii externalizate și servicii profesionale au fost cele mai active, cu 60% din totalul închiriat.

La nivelul stocului de birouri din Brașov, Timișoara, Iași, Cluj-Napoca, estimările sunt că la finele acestui an va crește cu 25%, la 865.000 mp. În Timișoara, dezvoltatorii au anunțat proiecte de 83.000 mp, în Cluj stocul va crește cu 43.000 mp, în Brașov urmează să fie livrați 25.000 mp, iar în Iași, doar 9.200 mp.

”Creșterea interesului acestor companii pentru spații moderne de birouri poate fi explicat prin faptul că fie spațiile pe care le ocupau anterior nu mai corespund din punct de vedere calitativ, fie pentru că cele mai multe și-au extins activitatea și au avut nevoie de mai mult spațiu.

Există și cazuri în care companiile își consolidează activitățile din mai multe clădiri de mici dimensiuni, într-o singură clădire modernă. Din ce în ce mai multe companii reclamă dificultăți în găsirea și retenția angajaților, iar mediul de lucru a devenit un instrument important în recrutarea angajaților”, spune Mădălina Marinescu, consultant office department la JLL.

Companiile au închiriat în primul trimestru 70.000 mp de spații de birouri în București; o treime din cerere a venit din partea firmelor care anterior au avut sediul în vile, clădiri vechi și de mici dimensiuni, alte spații decât clădiri moderne. Suprafața închiriată aici de către companiile care nu au ocupat anterior spații moderne de birouri a depășit 23.000 mp, suprafață aproape egală cu cea înregistrată pe întreg anul trecut.

Anul trecut, acest segment de cerere a reprezentat doar 7% din total. În medie fiecare dintre aceste companii a închiriat 2.200 mp, mai mult decât media înregistrată la nivelul întregii cereri, de 1.166 mp. Din cele 61 de tranzacții semnate în trimestrul I, peste jumătate reprezintă cerere nouă (contracte noi, extinderi ale suprafețelor existente, preînchirieri), respectiv 41.000 mp.

Raportat la cererea totală, aceasta reprezintă 60%, spațiile noi închiriate putând acomoda 4.100 de angajați. Pentru tot anul, livrările anunțate de dezvoltatori în capitală se ridică la 230.000 mp, comparativ cu 140.000 mp finalizați în 2017.

JLL este o firmă specializată în servicii profesionale și de management al investițiilor, dedicate domeniului imobiliar. Înregistrând venituri anuale de 7,9 miliarde de dolari, aceasta activează în 300 de sucursale în 80 de țări și înglobează 82.000 de angajați.

Comenteaza