IBM vine la Cluj. Zice Boc

IBM vine la Cluj. Zice Boc
Celebrul concern informatic american International Business Machines va deschide un centru de cercetare în municipiul Cluj-Napoca, susţine primarul oraşului.

Oficial, nici reprezentanţii IBM prezenţi ieri la Cluj pentru un seminar de cu totul altă natură, nici responsabilii de comunicare ai companiei nu au oferit detalii privind această informaţie.

Reprezentanţii companiei americane au venit aici pentru o conferinţă privind modalităţile prin care soluţii de tehnologia informaţiei (IT) pot fi utilizate în siguranţa publică sau în transportul inteligent. IBM promovează la nivel naţional un concept, Smart City, în care ar putea fi inclus şi municipiul Cluj-Napoca. După întâlnirea dintre oficialii IBM şi reprezentanţii administraţiei locale, primarul Emil Boc a ţinut să adauge, pe lângă interesul municipiului pentru un oraş inteligent, şi că gigantul IT urmează să îşi deschidă un centru de cercetare în Cluj.
"Beneficiem de un parteneriat cu IBM, în cadrul căruia specialiştii noştri învaţă cum pot utiliza tehnologiile pentru a îmbunătăţi serviciile de transport şi pentru siguranţa publică. Vom extinde ceea ce înseamnă IT în oraş, pentru a decongestiona traficul, dar şi pentru a oferi informaţii. A doua veste bună anunţată este că IBM va deschide un centru de cercetare în municipiu. Este o recunoaştere a faptului că oraşul are potenţial şi se pliază şi pe ceea ce avem noi ca prioritate în strategia de dezvoltare. Ne dobândim statutul de oraş inteligent inclusiv prin acest centru de cercetare. Suntem de foarte multă vreme în discuţii, există deja o structură de bază de la care se porneşte şi care va fi extinsă", a declarat Boc.

Ulterior, primarul nu a oferit alte detalii privind stadiul proiectului sau al negocierilor, invocând clauze de confidenţialitate dorite de investitor. "Ceea ce pot să vă spun este că discuţiile se poartă de doi ani, inclusiv ca premier am participat la negocieri. Dar există clauze de confidenţialitate şi nu pot da detalii", a spus edilul.Reprezentanţii IBM prezenţi ieri la Cluj nu au dorit să facă publice informaţii legate despre posibile planuri pentru un centru de cercetare, precizând că activitatea lor ţine de un alt domeniu. "Urmărim dezvoltarea prezenţei în regiune; Clujul este unul dintre punctele de focus", a spus Francisco Lopez, unul dintre reprezentanţii IBM prezenţi la întâlnirea de ieri. Aceştia au subliniat însă că prezenţa companiei se referă la suport pentru clienţi şi la zona de vânzări, fără să dea detalii privind un posibil centru de cercetare la Cluj-Napoca. IBM are acum opt angajaţi la Cluj.

Contactată de ZIUA de CLUJ pentru a prezenta o poziţie oficială din partea IBM, Sofia Zainea, director de comunicare al IBM România, nu a dorit să facă niciun fel de comentariu. Amintim că în aprilie 2011 conducerea corporaţiei americane a parafat un protocol pentru înfiinţarea unui centru de cercetare, în prezenţa lui Emil Boc, atunci premier al României. Primul centru a fost anunţat pentru Târgu-Mureş, stabilit ca sediu, urmând în plan alte divizii la Cluj-Napoca, Alba Iulia şi Braşov.

Societatea IBM România - înfiinţată în noiembrie 1995 - are birouri la Bucureşti şi Timişoara, la care se adaugă partenerii autorizaţi de afaceri ce acoperă întreaga ţară. În România, IBM are două mari centre: Global Procurement Services Group Romania Remote Delivery şi Application Services Global Delivery Eastern Europe, ambele cu sediile în capitală. IBM este cel mai mare furnizor IT din lume. Raportul financiar la încheierea anului 2010 al companiei consemnează venituri de 99,9 miliarde de dolari, un profit de 14,8 miliarde de dolari şi active totale de 113,5 miliarde de dolari. La nivel mondial existau 426.751 de angajaţi. Numărul deţinătorilor de acţiuni ale companiei la finele lui 2010 se ridica la 525.870

99.900.000.000 de dolari au fost veniturile companiei americane IBM în anul 2010.

 

Comenteaza