Foto Informaticienii din Cluj vor avion transatlantic și trenuri rapide. Ce salarii se câștigă în IT

Informaticienii din Cluj vor avion transatlantic și trenuri rapide. Ce salarii se câștigă în IT
Antreprenorii din Transilvania își doresc o infrastructură adecvată | Foto: Tamas Szabo, Laszlo Vigh
Informaticienii din Cluj vor avion transatlantic și trenuri rapide. Ce salarii se câștigă în IT
Informaticienii din Cluj vor avion transatlantic și trenuri rapide. Ce salarii se câștigă în IT
Informaticienii din Cluj vor avion transatlantic și trenuri rapide. Ce salarii se câștigă în IT
Informaticienii din Cluj vor avion transatlantic și trenuri rapide. Ce salarii se câștigă în IT
Informaticienii din Cluj vor avion transatlantic și trenuri rapide. Ce salarii se câștigă în IT

Specialiștii din industria informatică solicită avioane care să îi ducă direct în SUA, trenuri rapide pentru a face naveta în zonă, predarea de cursuri de analiză de business și de marketing în universități. Programul de antreprenoriat CRITBIZ a efectuat un studiu amplu asupra industriilor informatică și creativă din Regiunea Nord-Vest (RNV) ce radiografiază situația actuală și oferă soluții.

“Datele confirmă mitul Clujului ca Silicon Valley al Europei, constatându-se o polarizare a industriei IT în marile orașe cu economie dezvoltată și mai ales cu universități care au acest profil. Majoritatea celor angrenați în sectorul IT din regiune sunt microîntreprinderi, persoane fizice autorizate, cu 0-3 angajați.

Totuși, dezvoltarea de produse proprii se face în cadrul acestor entități, marile companii rezumându-se de multe ori la simpla programare. Lipsește deocamdată din acest sector componenta de business analyst, acel consultant care decide ce aplicație sau ce program informatic i se potrivește unei companii sau unei instituții.

Tipurile din sectorul IT sunt freelancer (liber profesionistul), firmă de outsourcing și firmă cu produse proprii. Din a doua categorie fac parte marile companii în permanentă goană după forță de muncă deoarece fluctuația de personal este foarte mare,  însă atractive pentru cei care vor oportunități de avansare în carieră. Ele oferă pachete atractive, cu infrastructură atrăgătoare, sală de fitness, masă de ping-pong.

De multe orice aceste companii trec și la dezvoltarea de produse proprii, din veniturile care le obțin, însă în paralel cu activitatea de outsourcing, la care nu renunță. În schimb antreprenorii care vor să se impună cu produse proprii dau greș de cele mai multe ori pentru că ei doar asta știu doar să facă, nu au cunoștințe de marketing, apelează la colaboratori tot freelanceri”, menționează sociologul Denes Kiss.

Low-costul nu e pentru businessmeni

“Cei intervievați de noi spun că principalele avantaje pe care le are sectorul de IT din regiune le reprezintă faptul că oamenii sunt buni cunoscători de limbi străine, știu o engleză impecabilă, comunică foarte bine, necesită cheltuieli mai mici cu salariile și au competențe bune în outsourcing.

În schimb, IT-iștii clujeni sunt cei mai nemulțumiți de transportul aerian - pentru că un businessman din SUA nu poate veni aici direct, iar conexiunile cu avioanele low-cost îl costă de fapt mai mult – iar cei din regiune, de infrastructura de transport către marile orașe, a face naveta fiind un calvar. Ei se plâng de lipsa interconectării între IT și alte domenii și de faptul că la universității nu se predau cunoștințe de marketing”, spune acesta.

Salariile din IT
  • Game tester 3.000-8.500 lei
  • Designer 4.000-9.000 lei
  • Administrator rețea 6.000-8.000 lei
  • Programator 6.000-16.000 lei
  • Business analyst 4.000-10.000 lei
  • Analist baze date 6.500-10.000 lei
  • Team leader 9.000-13.000 lei
  • Senior manager +15.000 lei

Boom-ul imobiliar a propulsat arhitectura

Industriile creative au crescut cu 22% ca număr de firme, în perioada 2009-2016, dar și ca personal, relevă o cercetare realizată cu sprijinul Asociației pentru Promovarea Afacerilor în România (APAR). “Cel mai bine poziționate în regiune sunt meșteșugurile și arhitectura, ultima legată de boom-ul imobiliar, iar cel mai prost, media, sportul, divertismentul, cu puține firme. Din același spectru al industriilor creative fac parte sectoarele design, tipografic, publicitate. Există disparități enorme între orașele din RNV.

Mulți meșteșugari și-au făcut firmă pentru că li s-a cerut factură de către unii clienți. Aceștia se pricep la activitățile de concepție, de design, însă nu au noțiunile de echilibrare a veniturilor cu cheltuielile, de pricing, timing, marketing. Se pune și problema originalității produsului: cum poți menține unicitatea acestuia în condițiile în care o companie îți cere să i-l faci personalizat.

Majoritatea întreprinzătorilor din industriile creative nu trec de planul local sau regional, nu se văd performând la nivel global, deși internetul este același pentru toți. Sunt însă și firme de design care ajung din Mexic în Australia sau și mici antreprenori locali din IT care lucrează cu NASA în programe pentru planeta Marte”, remarcă Peter Laszlo, reprezentat al APAR.

Creativii urcă pe Dealul Lombului

“Sunt două componente pe care acționăm la Cluj: Clusterul de Industrii Creative Transilvania (CICT), pe partea de proiecte colaborative, relația cu instituțiile publice, și viitorul Centru Regional de Excelență în Industrii Creative (CREIC), pe partea de infrastructură.

Acesta a apărut din nevoia de a găsi spații adecvate, mai mari și mai complexe. La CREIC vor fi și spații de coworking, dar și de share my office, pentru firme cu până la trei angajați pentru a putea să reducem costurile și să creăm relații de colaborare între firmele mici.

Vor fi și hale pentru partea de producție închiriate pe proiect, terasă cu spații înierbate pentru activități exterioare, două săli de evenimente pentru cele interioare, de 1.200 mp. Încercăm să adaptăm spațiile pentru a putea fi închiriate de mai mulți prieteni.

La CREIC vine s-a făcut recepția, așteptăm autorizația de prevenire a incendiilor și estimăm că primii chiriași vor veni în noiembrie. Va exista și o linie de transport public dedicată, la anumite ore, convenite cu compania de profil”, a menționat Ania Pașcalău, reprezentant al CICT și CREIC.

Finanțare condiționată de obținerea de venituri

CRITBIZ este un program de antreprenoriat pe fonduri europene - Programul Operațional Capital Uman, care își propune să aloce sume de până la 40.000 de euro pentru 48 de afaceri de tip start-up din industriile informatică și creativă din RNV. În program s-au înscris 855 de participanți, dintre care 411 au avut dosare complete.

Dintre cele 173 de planuri de afaceri propuse, 141 au fost declarate drept eligibile, cele mai multe provenind din județele Bihor și Cluj, o pondere mai mică având Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița Năsăud, a anunțat Andras Farkas, director strategic al Grupului PONT. 42% dintre aplicanți au fost femei față de o țintă de 30% stabilită inițial, media de vârstă a participanților fiind de 34 de ani.

Câte patru planuri de afaceri vor fi selectate din fiecare județ, însă va exista și o competiție la nivel regional (pitching), care va da alți 24 de câștigători. Condițiile de bază pentru a beneficia de finanțare sunt ca întreprinzătorul să aibă domiciliul în RNV, să nu fie asociat în altă firmă decât în cea pe care aplică, să nu fi participat la un program de formare similar.

Suma maximă care se acordă este de 40.000 de euro, dintre care prefinanțare de 75% și restul de 25% în condițiile în care generează venituri de o treime din valoarea prefinanțării. Cu alte cuvinte la o prefinanțare de 30.000 de euro trebuie să genereze venituri de 10.000. Programul dispune de o alocare financiară de 11 milioane de lei, se desfășoară pe o durată de trei ani și este promovat de APAR, Camera de Comerț și Industrie Bihor și Grupul PONT.

CRITBIZ va sprijini participanții ajunși în oricare etapă a programului și după finalizarea acestuia. Prin intermediul rețelei va oferi informații și ajutor participanților, unul dintre ele fiind consultanța pentru programul guvernamental Start-up Nation, în care 10.000 de proiecte vor fi finanțate la nivel de țară, cu maximum 200.000 de lei.

Comenteaza