Brașovul, mai tare decât Clujul la outsourcing. Salariul mediu: 600 de euro

Brașovul, mai tare decât Clujul la outsourcing. Salariul mediu: 600 de euro

Primele trei locuri în piața națională a serviciilor externalizate, evaluată la 800 de milioane de euro, sunt ocupate de București, Brașov și Cluj. Un angajat din acest sector câștigă în medie 2.800 de lei.

Piața locală de Business Process Outsourcing (BPO) a fost anul trecut în creștere cu 8% comparativ cu 2018, potrivit unui raport al Computer Generated Solutions (CGS) România, unul dintre liderii mondial ai soluțiilor de profil.

"Acest lucru a fost determinat de interesul pe care companiile străine îl au față de externalizarea serviciilor pe piața autohtonă datorită potențialului uman și tehnologic ridicat oferit de România. Piața locală este preferată de către multinaționale mai ales datorită nivelului crescut de educație a angajaților din industrie și posibilității acestora de a susține proiecte complexe", a declarat Vladimir Sterescu, country manager al CGS România.

În perioada în care fenomenul lua amploare la nivel global, intervalul 1980-1990, acesta reprezenta un model prin care companiile mari urmăreau să îşi scadă costurile. Acum externalizarea proceselor de business este un mod de a eficientiza afacerea la un nivel calitativ ce maximizează satisfacţia clienţilor, oferind acces la forţă de muncă specializată şi flexibilă.

Externalizarea unor linii specifice de business din cadrul organizaţiei este o activitate curentă pentru companii din sectoare diferite precum telecomunicaţii, IT, utilităţi, financiar-bancar, asigurări, farmaceutic. Beneficiile principale ale firmelor care îşi subcontractează anumite activităţi sunt reducerile de costuri, centralizarea, standardizarea și eficientizarea proceselor de business.

Pe piața locală, cel mai mare volum de proiecte provine de la companii din industria de telecomunicații și IT&C, mai ales din SUA. Raportat la zonele geografice din România în care este concentrată piața, București se află pe primul loc, urmat de Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu. În acest sector activează 25.000 de angajați. În 2019, au fost realizate 2.000-2.500 de recrutări.

"Un angajat din sectorul de outsourcing, are un salariu mediu net de 2.800 de lei, la acesta adăugându-se și o serie de beneficii precum bonuri de masă sau asigurări de sănătate, cât și un mediu de lucru modern". 2019 a adus o scădere a fluctuației personalului sub media altor țări cu tradiție în outsourcing. În România rata de rotație a personalului este de 35% pe an, în timp ce în țări precum SUA, Filipine sau India ajunge la procente cuprinse între 80-110%.

Pentru acest an este estimat un avans de 10% a valorii pieței de profil. CGS este unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții de BPO din lume. Compania furnizează, pe plan local, servicii în 18 limbi străine. 4.000 de angajați ai CGS România interacționează zilnic cu clienți din Europa, SUA și Canada.

Comenteaza