Insolvenţele microîntreprinderilor au crescut mai rapid decât media tuturor firmelor

Insolvenţele microîntreprinderilor au crescut mai rapid decât media tuturor firmelor
Numărul microîntreprinderilor care au intrat în insolvenţă în ultimii doi ani a crescut anual cu 14,5%, peste avansul la nivelul tuturor companiilor din economie, de până în 10%, iar ponderea firmelor mici în totalul insolvenţelor s-a mărit de la 78% în 2010 la 85% în 2012, potrivit Coface.

"2012 este primul an când rata de creştere a insolvenţei este mai mare decât cea a înmatriculărilor noi. Anul trecut, numărul firmelor nou înmatriculate a crescut cu 2%, în timp ce ritmul de intrare în insolvenţă a avansat cu 14%. Altă noutate adusă de anul 2012 este că peste 50% din companii au solicitat singure insolvenţa, până acum creditorii solicitau insolvenţa", a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, directorul general al Coface România, Constantin Coman.

El a arătat că firmele care intră în insolvenţă au o rată de succes de ieşire din această procedură de circa 3%, însă chiar şi în cazul acestora creditorii îşi recuperează în foarte mică măsură creanţele. În cazul microîntreprinderilor, rata de succes este mult mai mică.

"Companiile mari au mai multe şanse de a ieşi din insolvenţă, dar este un proces îndelungat în care trebuie să vină cu un plan de restructurare foarte bun prin care să facă faţă tuturor creditorilor, nu numai băncilor", a spus Coman.

Potrivit datelor Coface, 20% din cele 400.000 de microîntreprinderi active în România au un risc ridicat de a intra în insolvenţă, cu un grad de îndatorare de 103%, ceea ce înseamnă că circa 80.000 de firme nu mai pot face faţă datoriilor cu veniturile sau activele pe care le deţin. În plus, acestea au o durată medie de încasare a creanţelor de 153 de zile, faţă de un termen de 52 de zile pe care le au firmele cu un nivel scăzut de risc al insolvenţei.

"Observăm o degradare a indicatorilor financiari pentru microîntreprinderile intrate în insolvenţă în ultimii trei ani, acestea prezintă un grad de capitalizare negativ, o creştere a supraîndatorării şi o adâncire a pierderilor", a adăugat Coman.

El a arătat că, pentru a avea o şansă de revenire, microîntreprinderile trebuie să fie conştiente de situaţie şi să aibă o politică bună de management al riscului.

La polul opus se află 21% dintre microîntreprinderi, cu un grad redus de risc al insolvenţei, fiind singurele firme sănătoase, cu o politică de risk management adecvată. Acestea au o cifră medie de afaceri de 378.000 de lei, un nivel de îndatorare de 80% şi o durată de încasare a creanţelor de 52 de zile.

Cu un risc mediu sunt 35% dintre microîntreprinderi, cu afaceri de 200.000 lei şi un nivel de îndatorare de 88%, iar în categoria riscului mediu spre mare se încadrează 24% dintre firmele mici, cu afaceri de 589.000 lei şi o îndatorare de 96%.

"Microîntreprinderile insolvente au înregistrat o deteriorare semnificativă a situaţiei din 2011 în 2012, cu un grad de capitalizare mai slab, companiile sunt mai împovărate, încasarea se realizează mai târziu, iar rata profitului este mult mai mică. Este o diferenţă foarte mare între microîntreprinderi şi companiile la nivel naţional, firmele mici au un grad de îndatorare de 132%, iar per total îndatorarea este de 57%", a precizat Coman.

Doar un sfert dintre microîntreprinderi au reuşit anul trecut să-şi îmbunătăţească situaţia prin creşterea cifrei de afaceri şi încasarea creanţelor într-un timp mai scurt.

Sectoarele de activitate cu grad ridicat de risc sunt industria extractivă, cea metalurgică şi cea alimentară şi a băuturilor. Cu un grad scăzut de risc sunt companiile din IT, sănătate şi asistenţă socială şi din alte sectoare de servicii prestate firmelor.

Dacă în 2010 durata medie de activitate a unei microîntreprinderi insolvente era de nouă ani, aceasta a scăzut anul trecut la şapte ani.

 

Comenteaza