Foto Micii urmași ai marelui Ursus. Berea artizanală de la Cluj, cerută la București

Micii urmași ai marelui Ursus. Berea artizanală de la Cluj, cerută la București
Bucureștenii au prins gustul de berii de Cluj. Cea artizanală | Foto: TBI
Micii urmașii ai marelui Ursus. Berea artizanală de la Cluj, cerută la București
Micii urmașii ai marelui Ursus. Berea artizanală de la Cluj, cerută la București
Micii urmașii ai marelui Ursus. Berea artizanală de la Cluj, cerută la București
Micii urmașii ai marelui Ursus. Berea artizanală de la Cluj, cerută la București
Micii urmașii ai marelui Ursus. Berea artizanală de la Cluj, cerută la București
Micii urmașii ai marelui Ursus. Berea artizanală de la Cluj, cerută la București
Micii urmașii ai marelui Ursus. Berea artizanală de la Cluj, cerută la București

Rețeaua profilată pe bere artizanală românească The Beer Institute (TBI) a început să comercializeze sortimentele produse pe Calea Baciului. După închiderea fabricii Ursus din Cluj acest gen de bere este tot mai cerută nu numai local, ci și în capitala țării.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

Compania VP Craft Industries a deschis în București al doilea său concept store, situat în complexul Agora Floreasca. „Primul magazin s-a dovedit a fi un succes chiar mai mare decât anticipam inițial și astfel am decis să investim în expansiunea conceptului”, a declarat Adina Mugescu, cofondator al companiei.

Noul magazin comercializează 150 de varietăți de la microberării din Cluj, Sibiu, Timișoara, Iași, Buzău, București, cidru artizanal din Sălaj și Argeș. Unitatea vinde gustări artizanale produse în România și dispune de o zonă de degustare a berii. Aici au loc lansări de beri noi, întâlniri ale producătorilor și pasionaților de bere artizanală, concursuri pentru amatori. Anul trecut cele 40 de microberării din România au lansat 160 de produse noi.

“După o pauză în care ne-am concentrat pe deschiderea celui de-al doilea magazin dedicat exclusiv berii artizanale românești, reluăm întâlnirile relaxate cu o bere bună la îndemână, alături de berari, homebrewers, gipsy brewers și iubitori ai berii”, au anunțat organizatorii.

TBI s-a numărat printre startup-urile premiate în 2018 în cadrul programului WeAccelerate, menit să încurajeze digitalizarea antreprenoriatului românesc. Cei de la TBI au decis să comercializeze atât la magazinul de pe Calea Dorobanților, cât și la Floreasca berea produsă pe Calea Baciului, dar deja cu premii internaționale. 

Producție mutată din Ungaria în Baciu

Berea artizanală este produsă la Cluj de antreprenorii Ferencz Vigh, Peter Dezso și Gyorgy Tanko. Inițial ea era fabricată în Ungaria, apoi producția a fost mutată la Cluj. În 2017, berea neagră, cu gust de cafea, a obţinut medalia de bronz la Alltech Commonwealth Cup, una dintre mai importante competiţii de bere artizanală din lume, care a avut loc în Lexington (SUA).

Concursul a grupat 200 de sortimente produse în 60 de microberării din lume. Unitatea produce sortimente precum Gaura Neagră, Phaza Lunii, Ursa Amară, Pitica Roşie. Capacitatea fabricii este 10.500 sticle/lună. Berea a ajuns să fie comercializată nu doar în magazinele specializate şi în restaurantele din Cluj, ci și în cele din Oradea, Târgu-Mureş, Timișora, Baia Mare.  

"Am livrat o primă comandă la TBI București, dar încă nu e relevant, de abia după primele 2-3 comenzi ne vom da seama de cerere. Noi acționăm în primul rând la Cluj și mai puțin orașe, dat fiind specificul acestui produs, cu valabilitate restrânsă, dar nu putem să ignorăm piața capitalei. Acum încă este perioada de iarnă, dar ne gândim ca anul acesta să scoatem cel puțin două sortimente noi: o bere de grâu și una fructată, eventual cu mango", spune Ferencz Vigh

În Cluj au fost închise de-a lungul timpului două mari fabrici de bere. Vechea berărie din Turda, construcție industrială realizată în anii 1796-1814, la comanda unui evreu înstărit, a fost cumpărată de omul de afaceri Herman Auslander, închisă în timpul celui de-al doilea război mondial, iar apoi aici s-a produs berea Ursus.

În 1992 a fost preluată de Brau und Brunnen (Germania), iar în 1996, de South African Breweries (SAB), care a dezafectat-o, producţia fiind mutată la Cluj-Napoca. SABMiller a închis ulterior fabrica de pe Calea Mănăștur, de unde a concediat cei 150 de angajați, motivând scăderea cererii şi locaţia improprie producţiei. În locul ei au apărut un club, un restaurant, un ansamblu de locuinţe şi un centru comercial. Berea Ursus se fabrică acum la Buzău.   

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza