Milionarul Vuza vrea să cumpere 80% din Oltchim

Milionarul Vuza vrea să cumpere 80% din Oltchim
Omul de afaceri care controlează grupul industrial Serviciile Comerciale Române (SCR) Cluj va depune o ofertă de cumpărare pentru majoritatea activelor funcţionale ale combinatului chimic din Râmnicu Vâlcea.

Acesta va concura cu compania poloneză PCC, acţionar minoritar al societăţii vâlcene, care îşi va formula varianta finală de preluare în 23 ianuarie, dar şi cu investitori interesaţi din China, conform Bursa.ro.
 
Cele nouă pachete de active scoase la vânzare sunt fabricile de sodă, oxo-alcooli şi polioli, serviciile din perimetru, 1.000 de vagoane, procesarea PVC, petrochimia PVC, rafinăria Bradu şi fabrica de anhidridă ftalică, iar investitorii trebuie să depună oferte separate pentru pachetele de care sunt interesaţi.
 
Companiile care vor cumpăra activele Oltchim nu preiau datoriile societăţii, nici contractele cu clienții nu sunt transferate către cumpărători, care nu au nicio obligație de a prelua actualii angajați, conform unui document al consultantului pentru privatizare, AT Kearney Management.
 
Combinatul, singurul producător din România de clor și polieter polioli, a intrat în insolvență în 2013 şi are 2.000 de salariați. Statul deține 54,8% din acțiunile companiei şi a mai încercat privatizarea Oltchim. La ultimul termen, din 2014, niciun investitor nu și-a exprimat interesul să preia compania.
 
Integrare cu Dejul şi Borzeştiul
 
SCR a anunţat că în 2017 va porni combinatul de hârtie şi celuloză Someş Dej, după o pauză de şapte ani, cu 400 de salariaţi. Activele au fost preluate de Chimcomplex Borzești, membră a aceluiași grup. Chimcomplex a fost declarată drept câştigătoare a licitaţiei pentru achiziţia pachetului 1 din activele Someş Dej. Platforma cuprinde 40 ha de teren şi construcţii industriale.
 
“Pentru 2017 Chimcomplex este pregătită pentru achiziţia activelor funcţionale ale Oltchim, iar împreună cu platforma de la Dej va dezvolta noi afaceri în domeniul chimiei sării, constituind astfel Compania Română de Chimie (CRC) pe aceste trei centre logistice distribuite naţional”, conform conducerii SCR.
 
Din grupul controlat de Vuza mai fac parte 19 societăți, printre care Uzuc Ploiești, Sinterom Cluj sau A6 Impex Dej. Chimcomplex se vrea integrată în CRC, alături de Oltchim. Chimcomplex vizează investiții de 55 de milioane de euro în perioada 2016-2020. 
 
Acţionarii Chimcomplex au aprobat participarea la procesul de achiziţionare a activelor Oltchim sau a părţilor sociale ale Oltchim SPV şi împrumuturi de 95 de milioane de euro pentru completarea fondurilor necesare. Finanţarea achiziţiei ar urma să se facă din fonduri proprii, din majorarea capitalului social al Chimcomplex şi din credite de la instituţii bancare şi nebancare.

Comenteaza