Municipalitatea clujeană se vrea producător de energie

Municipalitatea clujeană se vrea producător de energie

Compania Servelect Cluj va consilia Primăria Cluj-Napoca pentru reducerea costurilor energetice și producerea de energie din surse regenerabile.

„Avem o implicare activă, alături de Direcția tehnică din cadrul primăriei, prin propunerea unui plan axat pe identificarea potențialului de creștere a eficienței energetice, a producerii locale de energie din surse regenerabile și a reducerii costurilor energetice la nivelul clădirilor publice, simultan cu creșterea gradului de confort în interiorul clădirilor”, a declarat Andrei Ceclan, manager energetic urban în cadrul Servelect.

Reducerea consumului și a risipei de energie, eficientizarea mobilității și a serviciilor publice se numără printre obiectivele strategice pentru Cluj-Napoca. Primăria a decis să colaboreze cu Servelect în vederea asigurării serviciului de management energetic urban.

Servelect se va implica în realizarea de evaluări energetice preliminare în toate clădirile publice ale primăriei; pregătirea programului de îmbunătățire a eficienței energetice; asistență tehnică în implementarea proiectelor de eficientă energetică și de dezvoltare a infrastructurii energetice; suport în atragerea de finanțări pentru implementarea proiectelor de eficiență energetică și de energie durabilă.

Servelect este o companie de servicii energetice axată pe identificarea și implementarea soluțiilor de optimizare a consumurilor energetice și a costurilor operaționale. Până în prezent, aceasta a asigurat serviciul de management energetic pentru 19 localități din România.

Europa stă prost la clădirile eficiente

Clădirile sunt responsabile pentru 40% din consumul de energie și 36% din emisiile de carbon înregistrate la nivelul Uniunii Europene. 35% din clădirile din UE au o vechime de peste 50 de ani, iar 75% sunt ineficiente energetic. Pe lângă clădirile comerciale și rezidențiale, cele publice joacă un rol important în atingerea obiectivelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și a consumului specific de energie, precum și a obiectivului de creștere a ponderii utilizării surselor regenerabile. 

Comenteaza