Profi şi-a făcut centru logistic la Cluj. Magazine de cartier şi comunale în serie

Profi şi-a făcut centru logistic la Cluj. Magazine de cartier şi comunale în serie
Reţeaua de supermarketuri a închiriat pentru noul său centru logistic din Cluj 25.000 mp de la CTP Invest, anunţă compania de consultanţă JLL România.

CTPark dezvoltă două parcuri industriale în zonă. Cel din Cluj-Napoca are ca amplasament vecinătatea Aeroportului Internaţional Avram Iancu, pe 15,1 ha, dintre care construcţii planificate pe 36.613 mp, iar cel de la Turda este programat pe 36,1 ha, construcţiile planificate fiind pe 104.446 mp. 
 
Centrul de distribuţie de la Cluj este cel de-al şaselea pe care Profi Rom Food (PRF) l-a deschis în România pentru a susţine planurile de dezvoltare a reţelei. În zona Clujului, PRF mai deţine o unitate de 11.500 mp pentru depozitarea de produse uscate.

Lanţul de supermarketuri a anunţat planuri de accelerare, finanţate din resurse proprii şi dintr-un împrumut de 177 milioane de lei de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi de la Raiffeisen Bank. „Planul de afaceri pentru următorii trei ani, în egală măsură optimist şi realist, prevede un ritm de deschideri de cel puţin 100 de magazine anual”, a motivat directorul financiar al PRF, Dumitru Dragomir.

Profi are 471 de magazine în 234 de localităţi, ultimul dintre fiind inaugurat în comuna Iara, a 30-a unitate din Cluj. Reţeaua de magazine de discount şi de cartier a fost fondată în Belgia, iar acum este deţinută de Polish Enterprise, fond de investiţii polonez administrat de Enterprise Investors.
 
Profi a achiziţionat lanţul Albinuţa în 2007 de la societatea lituaniană Matima, cu 25,2 milioane de lei. În 2012, magazinele au fost transformate în unităţi de proximitate, renunţându-se la politica de discount. În 2012-2013, Profi a preluat Alcomsib (Sibiu), Alimrom (Cluj), Pita (Botoşani). Printre concurenţii săi se numără Kaufland, Auchan, Carrefour, Lidl, Billa, Penny Market.

Puţine spaţii logistice neocupate
 

Conform raportului JLL, cererea din primele nouă luni pe piața industrială și logistică din România a atins deja nivelul consemnat anul trecut, 310.000 mp, din care 60% cerere nouă (200.000 mp). Renegocierile și reînnoirile de contracte au cumulat 110.000 mp. 65% din cererea totală a vizat Bucureștiul, firmele de retail și logistică fiind cele mai active în acest an. Alte tranzacții s-au semnat în Timișoara (15% din cerere), Cluj-Napoca, Brăila, Deva sau Reșița.
 
„Cererea susținută din ultimii ani, peste 1,7 milioane mp închiriați în ultimii 5 ani și jumătate, încurajează dezvoltatorii să continue investițiile. Aproape 275.000 metri pătrați de spații industriale și logistice au fost livrate în primele nouă luni ale anului 2016, din care 58% , respectiv 159.000 mp în București”, a declarat Andrei Drosu, research consultant al JLL Romania.

Cea mai recentă ofertă nouă, livrată în trimestrul II, include, pe lângă altele, 43.000 mp dezvoltați speculativ ca extensie a P3 Logistics Park în București, 25.000 mp dezvoltați de CTP la Cluj pentru Profi și inaugurarea a 15.000 mp, extensie a Industrial Park Brașov. 
 
Stocul din România la finele lunii septembrie era de 2,5 milioane mp, din care 1,1 milioane de mp în București. Alți 71.000 mp de spații industriale sunt anunțați că vor fi livrați pentru acest an, atât proiecte noi, cât și extensii ale celor existente. Rata de neocupare este de 5% în București și de sub 10% în afara capitalei.

Comenteaza