Șase benzinării din Cluj vor colecta ulei alimentar uzat

Șase benzinării din Cluj vor colecta ulei alimentar uzat

Compania clujeană MOL România a extins programul său de colectare a uleiului alimentar uzat, ajungând la 100 de staţii de servicii. În Cluj sunt disponibile șase astfel de stații de preluare, cinci în reședința de județ și una în Florești.

De la începutul programului, în 2012, s-au colectat 26.435 l  de astfel de ulei. În medie, pe an, s-au strâns 4.400 l de la persoane fizice, iar numărul stațiilor unde se poate preda a crescut de la 30 la 100 de stații în 2018.

“Faptul că proiectul a crescut, că am extins numărul de stații partenere și că tot mai mulți clienți se implică consecvent în această campanie de colectare este o confirmare a succesului inițiativei”, a declarat Camelia Ene, Country Chairman la MOL România.

În 2012, MOL România, în colaborare cu colectori autorizați, a devenit prima companie petrolieră care a demarat un program pentru colectarea uleiului uzat de la populație. MOL România pune la dispoziție, voluntar, capacităţile logistice şi serviciile angajaților, în folosul comunităţii.

Uleiul alimentar uzat este predat în staţii şi colectat în butoaie de 60 l oferite de colectorul autorizat. Acesta are un conţinut ridicat de apă şi de resturi alimentare.

După ce este ridicat de la punctele de colectare, e supus unui proces de curăţare şi filtrare în urma căruia rezultă ulei curat. Acesta este folosit ulterior de către colectorul autorizat la realizarea biocomponentei, prin procedee fizico-chimice.

Consumul anual de ulei al populaţiei din România este estimat la 280.000 de tone, iar colectarea şi reciclarea uleiului alimentar uzat pentru a fi transformat în biocomponentă reduce nu doar emisiile de dioxid de carbon, ci şi poluarea apelor. În cazul în care această substanţă ar ajunge în mod necontrolat în mediul înconjurător, un litru aruncat la canalizare ar putea polua 1 milion de litri de apă.

Odată ajuns în sistemul de canalizare sau în gunoi, uleiul uzat constituie un element nociv, întrucât depunerea sa pe pereţii sistemului de canalizare provoacă obturări ale conductelor, iar dacă e aruncat împreună cu gunoiul menajer apare la locul de depozitare a deşeurilor sub forma unei substanţe greu degradabile.

Atunci când uleiul prăjit este deversat din neglijenţă sau intenţionat în apele naturale, plutind pe suprafaţa apei în lacuri sau râuri, împiedică transferul de oxigen, distrugând vietăţile aflate în apă.

Comenteaza