Veste bună pentru Cluj: japonezii de la NTT DATA vor angaja 2.000 de oameni
- Scris de Calin Poenaru
- 25 Mai 2017, 13:48
- Economie
- Ascultă știrea
„Eu am dus acea barcă numită EBS cu 600 de oameni într-un port sigur, cel numit NTT DATA, grup în care acţionar principal este statul japonez, avem acum 1.400. Ţinta este să ajungem la 3.500 de oameni, asta şi cu ajutorul japonezilor. În primele luni ale anului am angajat 276 de persoane şi au plecat numai 62, deci avem o rată bună de retenţie, ţinând cont de sectorul în care activăm.
Au venit la noi oameni de la multinaţionalele din Bucureşti, chiar de la giganţi precum IBM, spunându-ne că suntem singura corporaţie din România condusă în spirit antreprenorial. Este foarte greu să menţii o companie cu mii de oameni care au salarii de mii de euro dacă apar vremuri grele, iar piaţa o ia în jos. Eu mi-am propus să construiesc un brand cu o cultură organizaţională orientată spre om, în condiţiile în care această industrie se chinuie să atragă oameni.
Sunt riscuri foarte mari, de aceea am decis să ne integrăm într-un grup puternic. Şi pentru angajaţi e mai bine să ştie că nu tu eşti acţionarul principal, ci statul japonez. Acum bătălia în IT nu se mai dă neapărat pe salarii, ci pe cât de implicat eşti în mediile social, academic, sport sau cultură. Dacă nu vom mai avea la Cluj operă, teatru, festivaluri, aceşti oameni nu vor mai sta aici, ci se vor duce în alte părţi”, remarcă Metz.
În decursul timpului, compania a trebuit să îşi adapteze cultura organizaţională în funcţie de piaţa pe care activa. „Noi eram percepuţi ca o companie germană, pentru că ne adresam în principal sectorului auto din acea ţară, însă am trecut de la un specific la altul atunci când am fost preluaţi de NTT DATA, respectiv de la cârnăciori bavarezi la sushi, am organizat evenimente cu specific japonez, cursuri de gastronomie asiatică, pentru ca angajaţii să se adapteze la noua cultură. Acum nu numai ca lucrăm la aceleaşi proiecte cu japonezii, ci avem şi aceleaşi laptopuri pentru că am insistat ca în România să beneficiem de aceeaşi infrastructură”, susţine directorul NTT DATA Cluj.
EBS România a fost preluată de concernul japonez NTT DATA, numele companiei fiind schimbat anul trecut. Din 2013, EBS este parte a grupului Nippon Telegraph and Telephone Corporation. NTT DATA este lider furnizor de servicii IT cu sediul central la Tokyo și filiale în 40 de țări. Grupul japonez are afaceri anuale de 100 de miliarde de dolari şi dispune de 241.000 de angajaţi. Printre principalii concurenţii locali ai NTT DATA se numără companiile Endava, SoftVision sau iQuest.
EBS nu moare şi nu se predă
Daniel Metz va continua să opereze cu brandul EBS în alt sector, cel imobiliar. „Este un domeniu care mă atrage din ce în ce mai mult. Am ridicat un ansamblu în Mănăştur pe care l-am vândut integral, însă pentru următoarele două pe care le am în lucru voi opera individual, fără parteneriate. Majoritatea locuinţelor au fost cumpărate cu bani proprii, numai 15% pe credite. Sunt angajaţi de-ai noştri care au nevoie de locuinţă, dar vin şi alţii, inclusiv investitori. Multe dintre apartamente au fost deja revândute”, spune omul de afaceri clujean.