Cum se “reglau” conturile prin telefon

Cum se “reglau” conturile prin telefon
Întregul ghem de relaţii cu iz penal dintre Sorin Apostu, soţia sa, Monica, şi omul de afaceri Călin Stoia, directorul general al Brantner-Vereş SA, se clarifică prin convorbirile telefonice ale celor trei, interceptate în urma solicitării DNA. Asta în ciuda faptului că atât Apostu, cât şi Stoia foloseau zeci de cartele telefonice pentru a scăpa de interceptări.

Din interceptările telefonice ataşate dosarului penal în care este cercetat primarul Sorin Apostu reiese că afaceristul Călin Stoia vira lunar în conturile cabinetului Monicăi Apostu suma de 14.880 de lei. Pentru luna iulie 2011 însă a virat numai suma de 5.000 de lei, ceea ce însemna că la începutul lunii august, când a avut discuţiile cu soţii Apostu, el era "restant" la plată.

AMU: Să treci să mă vezi un pic.
SCM: Da' am lipsit ultima lună, drăguţă.
AMU: Mersi mult. Eu mă gândesc că-i O.K. totu', da' să fiu şi eu O.K., că eu îs în urmă şi vreau să fiu O.K.
SCM: ... c-am fost plecat.
AMU: M-am gândit şi l-am întrebat pe şefu' şi mi-o zis că eşti prin zonă şi să te sun şi no...
SCM: Am venit eu, m-am întors efectiv, efectiv din ţări străine luni...
AMU: Da, da, da, atuncea l-am întrebat.
SCM: Ieri am bolit, că eram bolnav şi astăzi am venit, am venit până la... pe-aicea prin sud, pe unde mai am eu prăvălii şi vineri îs acasă.
AMU: Bine, drăguţule, deci când ai chef şi timp mă suni, eu îs prin zonă până-n data de 16, dup-aia nu mai sunt ...................................)
AS: Da? Ai zis că vii săptămâna trecută.
SCM: N-am zis că vin săptămâna trecută. Ai zis tu că ne vedem săptămâna trecută, da' pân' să răspund ai închis.
AS: Da?
SCM: Eu am venit, adică am fost săptămâna trecută duminică acasă şi te-am sunat, da' aveai amândouă telefoanele închise.
AS: Aha.
SCM: Am venit sâmbătă, am stat un pic acasă şi luni...
AS: Ne vedem mâine? ... Vineri, ne vedem vineri.
SCM: Eşti vineri?
AS: Da, da, da. Dă-mi un semnal.

După aceste discuţii, Sorin Apostu şi Călin Stoia s-au întâlnit în cursul zilei de 5 august 2011 la restaurantul Tokyo din Cluj- Napoca, întâlnire surprinsă de activitatea de supraveghere operativă, ce a fost urmată de virarea în contul Cabinetului de avocatură al Monicăi Apostu a sumei de 19.880 de lei din partea firmei pe care o reprezenta Stoia.

Atât Sorin Apostu, cât şi Călin Stoia erau foarte precauţi în ceea ce priveşte folosirea telefoanelor mobile, luându-şi măsuri pentru a nu fi interceptaţi. Spre exemplu, în mod frecvent, Apostu se folosea de serviciile cuiva pentru "upgradarea" telefonului său, pentru schimbarea IMEI-ului acestuia, urmărind în mod evident să nu poată fi interceptat.

La fel, Călin Stoia ţine să-i precizeze unui cunoscut de-al său că el foloseşte numai cartele telefonice preplătite, că are mai multe telefoane, foloseşte o cartelă câteva zile după care o aruncă, înlocuind-o cu o alta, pentru a se asigura că nu este supravegheat.

SCM: Ba, soluţii ar fi. Îmi dai tu un număr şi te sun eu de pe alt număr. Aş putea vorbi, ştii?
B: Da. Îţi trimit eu pe facebook.
SCM: Numai mâine, că eu am acasă vreo 3 telefoane din astea cu cartelă, ştii? Le iau, le arunc. Folosesc cartela şi o arunc.
B: OK.
SCM: Îmi dai un număr de telefon şi te sun eu de pe un număr de acolo şi putem vorbi. ..."(discuţie purtată la data de 25.08.2011)

Călin Stoia era pe punctul de a comite şi alte infracţiuni de trafic de influenţă şi dare de mită, ce duc spre guvern. Interceptările telefonice arată că în 25 şi 28 august 2011 a purtat discuţii cu un cunoscut al său, om de afaceri din judeţul Argeş, şi îi promitea acestuia că va interveni la persoane din anturajul Guvernului României pentru alocarea unor sume de bani din fondul de rezervă al guvernului în favoarea unei societăţi de construcţii de drumuri. Pentru această intervenţie, Stoia pretindea remiterea unui procent de 10% din suma alocată de la guvern.

SCM: Hai zi cumetre.
B: Fii atent cum e treaba, deci e totul OK, legal, frumos, e adresă făcută de prefect preşedintelui Consiliului Judeţean, înţelegi? E lucrarea din 2009 la nişte drumuri, când au fost calamităţile alea, înţelegi?
SCM: Da.
B: Şi da, oamenii au un milion de euro de recuperat, şi acuma, în prima tranşă, e făcut scrisoarea de ăştia, ţi-am zis...
SCM: De firma care o făcut lucrările?
B: Da, dar pe primărie, e făcută adresa pe primăria respectivă.
SCM: Deci primăria o avut contract, firma respectivă cu primăria.
B: Da, deci nu apare firma, ştii? Doar primăria apare.
SCM: Am înţeles.
B: Înţelegi? Şi în prima tranşă ar fi vrut 500.000 de euro, 540.000...
SCM: Stai puţin, e foarte important cine trebuie să plătească banii ăştia. Primăria care trebuie să-i primească de unde?
B: De la guvern.
SCM: De la guvern ce? De la fondul de rezervă?
B: Da, fondul de rezervă.
SCM: Ăla-i la dispoziţia primului ministru.
B: Da, păi asta ţi-am zis, că ăla merge...
SCM: Şi de ce nu-i dă?
B: Păi, se face o listă acuma, că de aia e urgenţă, cică se face o listă acuma în care să se dea la mai mulţi şi ştii cum e, care intră pe listă. Asta ne trebuie.
...
SCM: Măi frate, îţi spun sincer şi să nu mă înţelegi greşit, dar suma e prea mică ca să pot să declanşez o chestie de genul ăsta, bă, haide, daţi-le la ăia un milion de euro. Înţelegi? Adică eu am nişte mecanisme prin care pot să declanşez o operaţiune de genul ăsta, dar toate astea au nişte costuri.
B: Păi normal că oamenii...
SCM: Îs oameni serioşi, dacă spun ajutaţi-mă şi pe mine să ia ăla un milion ...pentru o sută de mii nu mă dau jos din pat.
B: Da, da, atunci da, prima tranşă e de 500 de mii, următoarea e de 500, înţelegi?
SCM: Înţeleg, de asta încerc să-ţi spun, ca să ajungi acolo în preajma lu number one trebuie să ajungi prin nişte oameni care au şi ei anumite valori, înţelegi? Şi ăsta vine şi spune, ce-mi iese mie la afacerea asta? O sută de mii? Sau 50 de mii, cum zici tu? Păi, pentru 50 de mii nu mă dau jos din pat, frate.
B: Da.
SCM: Cam aşa funcţionează. Adică afacerea trebuie să fie suficient de interesantă ca să-i ...
B: Dar normal, e normal. Deci nu e pe ochi frumoşi.
SCM: Am înţeles. Dar sunt nişte costuri, asta încerc eu să-ţi explic ţie, că-s nişte sume la care băieţii care-i ştiu eu, care pot să influenţeze chestia asta nu se deranjează.
B: Da, asta e.
SCM: Eu o să pun o întrebare.
B: Pune-i o întrebare şi zi care ar fi costul. Ca să ştim.
SCM: Îţi spun acuma, 10% e întotdeauna. Ăsta-i costul.
...
B.: Da, un 10% asta e, dar no, ştiu eu, nu e o problemă, dar problema ..............."

Cine erau iniţialele

AMU - Apostu Monica Undina
AS - Apostu Sorin
SCM - Stoia Călin

 

 

Comenteaza